Takı Yapımı İçin Gümüş Nasıl Eritilir | Adım Adım Rehber

Takı_Yapımı_için_Gümüşler_Nasıl_Eritilir_buyuk-yeni.jpg (70 KB)


Alex Makina olarak uzun yıllardan beri siz değerli sektör mensuplarına özel, kuyum makine ve araç gereçlerini sunmaktayız. A’dan Z’ ye ihtiyaç duyduğunuz her türlü makina, ekipman ve sarf malzeme ihtiyaçlarınızı titizlik içinde uzman ekibimiz ile birlikte temin etmekteyiz. Bunun yanı sıra firma olarak sadece makina ve ekipman tedarik etmekle kalmayarak dünya çapında kuyum üretimindeki gelişmeleri, trendleri ve önemli olan bilgileri sizlerle anında paylaşmaktayız. Bu blog yazımızda da takı yapımı için gümüşün nasıl eritildiği konusunda detayları paylaşacağız. Adın adım rehber niteliği olan yazımızda gümüş eritme sanatı ile ilgili merak ettiklerinizi bulabilir ve uygulama yapmak için detayları inceleyebilirsiniz.

Gümüş Eritme Sanatı

Çalışmaya başlamadan önce gümüşün erime noktasının farkında olmanız oldukça önemlidir. Böylece iş için doğru lehimleme ekipmanını kullanabilirsiniz. Başlamak için en iyi yer, gümüşün erime noktasını tanımaktır.

Gümüşün Erime Noktası Nedir?

Gümüşün erime noktası, hangi tür gümüş ile çalıştığınıza bağlı olarak değişmektedir. 925 ayar gümüş ile çalışıyorsanız, bunun sadece bileşimi nedeniyle 999 ince gümüşten daha düşük bir erime noktasına sahip olacağını unutmamalısınız. En sık kullanılan gümüş türlerinin erime noktalarını öğrenmek için aşağıdaki tablomuzu kullanabilirsiniz:

 

  GÜMÜŞ ÇEŞİTLERİ

 ERİTME NOKTASI

925 Gümüş Sterlin

890 ° C

Britanya Gümüşü

940 ° C

999 İnce Gümüş

961 ° C



gümüş-eritme.jpg (158 KB)

Gümüşle Çalışmanın Farklı Yolları

Yeni mücevher parçaları yaratmak için çoğunlukla gümüş parçalarını tamamen eritmeyeceğinizi belirtmemiz gerekir. Bunun yerine, küçük gümüş parçalarını birlikte lehimlemeniz gerekecektir. Bu nedenle, lehimleme amacıyla metal ısıtma ile ilgili bazı farklı teknik terimlerin net bir resmini elde etmek iyi bir fikir olacaktır.  Bu, gümüşü ısıtırken hangi işaretlere dikkat etmeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Gümüş eritme işleminde kullanılan birkaç terim bulunmaktadır. Bunların bir kaçını aşağıda görebilirsiniz:

1.Tavlama

Tavlama;  metalin yapısını yumuşatmak için ısıtıldığı zamandır. Gümüşle çalışıldıkça, metal parçacıkları sıkıştırılır, bu da onu daha az dövülebilir hale getirir. Bu da üzerinde çalışılmasını daha zor bir hale getirir. Gümüşü tavlayarak (donuk kiraz kırmızısı rengini parlayana kadar ısıtarak) metalin yapısını gevşetebilir ve tekrar çalışmayı kolaylaştırabilirsiniz.

2.Ateş Lekesi

Ateş lekesi, saf gümüşte bulunan bakır içeriğinin oksitlenmesidir ve metal ısıtıldığında meydana gelir. Ateş lekesi genellikle gümüşün yüzeyinde soluk koyu bir gölgedir; yalnızca tekrar tekrar parlatma ile çıkarılabilir. Parlatma sırasında ateş lekesi çıkarılmazsa, parçanızı parlatma aşamasında ortaya çıkacaktır.

3.Söndürme

Söndürme, gümüşün ısıtıldıktan sonra soğutma sürecini ifade etmektedir. Metal parçasını ısıdan çıkardıktan sonra, bir kase suya atılarak söndürülebilir. Söndürme genellikle bir lehimleme veya tavlama sürecini takip eder.

4.Lehimleme

Lehimleme, iki parça metalin lehim akı kullanarak ve metali bir el torçuyla ısıtarak birleştirilmesidir. Lehim kullanmak oldukça önemlidir; çünkü lehim üzerinde çalışacağınız gümüşten daha düşük bir erime sıcaklığına sahiptir. Bu, lehimin bir bulguyu veya başka bir parçayı mevcut parçaya sabitlemeden önce lehimin zarar vermeden veya lehimle birlikte erimesine neden olmadan eriyeceği anlamına gelmektedir.

5.Gümüş lehim

Gümüş lehim, gümüşün iki parçası veya ucu arasında bir bağ oluşturmak için kullanılır. Dört farklı gümüş lehim türü vardır. Bunlar;  sert, orta, kolay ve çok kolaydır. Her lehim türü farklı bir erime sıcaklığına sahiptir. Böylece lehimleme işleminin her aşaması için uygun lehimi seçebilirsiniz. Buradaki fikir, her lehim türünün, ilk önce (sert) kullanılan en yüksek erime sıcaklığına sahip sırayla kullanılmasıdır.

Adım Adım Rehber:

Gümüş, değerli metallerin en yaygın olanıdır. Mücevherat, elektronik, tıbbi malzeme ve bir dizi endüstriyel kullanımda kullanılmaktadır. On dokuzuncu yüzyılın sonuna kadar, gümüş aynı zamanda dünya çapında önemli bir para birimiydi. Sonuç olarak gümüş dünyamızda bol miktarda bulunan bir metaldir. Değerli bir metal olduğu içinde günümüzde insanlar bu nedenden dolayı onunla çalışmayı seviyor.  Bununla birlikte, gümüş çekici ve yeni başlayanlar için iyi bir metal olsa da, herhangi bir metali eritme deneyiminiz yoksa nispeten sizin için karmaşık bir şey olabilir. Neyse ki, biraz bilgi, çalışma ve uygun malzemelerle, deneyimi olmayan birinin de gümüşü eritmeye ve dökmeye başlaması mümkündür.

Gümüşün eritilmesi ile ilgili adımları kontrol etmek için lütfen aşağıdaki kılavuzu kullanın:

gümüş

Bölüm 1: Malzemelerinizi Toplama

  1. 1.Öğeleri eritmek için sabitleyin. Erimek için bazı eşyalar bulmalısınız. Neyse ki, gümüş nadir bir metal olarak kabul edilse de, günlük faaliyetlerimizde oldukça yaygındır. Gümüşün en yaygın kullanımlarından bazıları mücevherlerdir; ancak yine de endüstriyel uygulamalarda önemli miktarda gümüş para ve gümüş bulabilirsiniz.
  • Gümüşün geleneksel kullanımları arasında madeni para, mücevher, süs eşyaları ve çatal bıçak takımı bulmaktadır. Bu öğeler en çok gümüşü eritirken kullanılır.
  • Gümüşün endüstriyel kullanımları arasında piller, bilyeli yataklar, diğer metal parçaların lehimlenmesi veya sert lehimlenmesi, kimyasallar oluşturmak için endüstriyel bir katalizör olarak ve devre kartları ve televizyon ekranları gibi elektronikler yer alır. Tehlikeli maddeler içerebilecek herhangi bir şeyi eritirken dikkatli olmalısınız.
  • Gümüş kullanan yeni teknolojiler arasında tıbbi, güneş enerjisi ve su arıtma bulunmaktadır. Gümüş, bakterilerin kimyasal bağlar oluşturma yeteneğini kesintiye uğratarak bakteri üremesini en aza indirir ve bakterilerin yayılmasını önlemek ve iyileşmeyi desteklemek için kullanılmaktadır.
  1. 2.Bir döküm potası alın. Döküm potası, metal üretimi için kullanılan bir kaptır. Potalar kil, alüminyum, grafit ve silisyum karbürden yapılmıştır. Isıya son derece dayanıklıdırlar ve eritmeye çalıştığınız metalle aynı koşullar altında erimezler.
  • Projeniz için uygun büyüklükte ve iyi durumda olan bir pota aldığınızdan emin olmalısınız. Çatlak veya aşırı aşınmaya sahip eski potalardan kaçınmalısınız.
  • Krozenizi, gümüşünüz eriyip erimiş halini alırken saklamak için kullanacaksınız.
  • Daha sonra potadaki erimiş gümüşü döküm veya kalıba dökeceksiniz.
  • Yerli bir döküm tedarik mağazasından veya perakendeciden bir döküm potası satın alabilirsiniz. 
                                   404-103-.png         gümüş eritme


                                                           


  1. 3.Birkaç ağır hizmet pota maşası bulun. Potanızı hareket ettirmek için pota maşası kullanmanız gerekecektir. Bu önemli bir unsurdur; çünkü potanız ellerinizle veya hatta eldivenlerle dokunmanız için oldukça sıcak olacaktır. Maşanızın kullanışlı olması açısından aşağıdaki özelliklere sahip olmasına dikkat ediniz:
  • Maşanız bir pota ile kullanılmak üzere derecelendirilmiş olması.
  • Maşanız iyi çalışır durumda olması
  • Maşanız, potanızı hareket ettirecek kadar büyük olması.
  • Pota maşanızı metal döküm mağazalarından veya internet üzerinden satın alabilirsiniz.
  1. 4.Grafit karıştırma çubuğu satın alın. Kendinize iyi bir grafit karıştırma çubuğu almalısınız. Karıştırma çubuğunu, erimiş gümüşünüzü karıştırmak ve bir kalıba dökmeden önce tamamen eridiğinden emin olmak için kullanacaksınız.
  • Doğru derecelendirilmiş bir tane aldığınızdan emin olun.
  • Yapacağınız eritme seviyesi için yeterince uzun bir tane aldığınızdan emin olun.
  • Grafit karıştırma çubuğunuzu döküm tedarik mağazalarından ya da internet üzerinden satın alabilirsiniz.
  1. 5.Bir fırını veya hava üflemeli meşaleyi sabitleyin. Fırın veya meşale, gümüşünüzü erime noktasına kadar ısıtmak için kullanacağınız şeydir. Bu nedenle, fırın veya üfleme torçu, gümüşün eritilmesinde kritik olan öğelerdir. Yapacağınız eritme miktarına bağlı olarak fırın veya meşale arasından seçim yapabilirsiniz. 
  • Sadece birkaç haftada bir birkaç ons gibi küçük ölçekli eritme yapıyorsanız, bir fırın sizin için çok pahalı olabilir. Bununla birlikte daha sık eritme yapıyorsanız, bir fırın mutlaka düşünmelisiniz.
  • Önemli miktarda gümüş eritiyorsanız, bir üfleme meşalesi sizin için verimsiz olabilir.
  • Yeni başladıysanız, bir fenerle başlamak ve ardından gümüşü eritmeye karar verdiğinizde bir fırına geçmek daha mantıklı olacaktır.
  • Bu ürünler bir metal döküm tedarikçisinden, özel donanım mağazalarından veya internet üzerinden satın alınabilir.
  1. 6.Bir kalıp veya döküm yapın veya oluşturun. Kalıplar ve dökümler, nihai bir ürün oluşturmak için erimiş gümüşünüzü şekillendirmenize yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, gümüş eritme işleminiz için kritik öneme sahiptirler. 
  • Kalıplar ve dökümler ahşaptan, belirli alaşımlardan, seramikten veya kilden yapılabilir.
  • Kalıplar, malzemelerinizin arasında en ucuz ürünlerden biri olabilir.
  • Kendi kalıplarınızı yapabilir veya bunları özel döküm mağazalarından veya internetten satın alabilirsiniz.
  • Kalıbınızı yapmak için: ahşap veya kil gibi bir malzeme seçmelisiniz. Malzemenizi istediğiniz boyuta ve ayrıntıya göre şekillendirmelisiniz. Seramik veya kil kullanıyorsanız, bunları 1.000 derece Fahrenheit veya 537 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ateşlemeniz gerekmektedir.
  1. 7.Kendinizi korumak için güvenlik ekipmanı satın alın. Gümüşü veya başka bir metali eritmek potansiyel olarak çok tehlikelidir. Kendinizi korumak için kendinize iyi bir güvenlik ekipmanı edinmeniz gerekmektedir. Gümüşü eritirken çok dikkatli olmayı unutmayın ve uygun şekilde korunmadıkça eritme işlemini yapmayın. Şu ekipmanlara sahip olduğunuzdan emin olun:
  • Erimiş metale karşı koruma sağlayan endüstriyel sınıf gözlükler.
  • Erimiş metale karşı koruma sağlayan endüstriyel sınıf eldivenler.
  • Erimiş metale karşı koruma sağlayan endüstriyel sınıf önlük.
  • Erimiş metale karşı koruma sağlayan endüstriyel sınıf yüz siperi.
  • Güvenlik ekipmanlarını metal döküm tedarik mağazalarından veya internet üzerinden satın alabilirsiniz.

gümüş-eritmek.jpg (136 KB)

Bölüm 2: Gümüşü Eritmek

  1. 1.Güvenlik ekipmanınızı giyin ve alanı emniyete alın. Gümüşünüzü eritme ve kalıplama işlemine başlamadan önce, tüm güvenlik donanımınızı takmanız gerekir. Her türlü metali eritmek çok tehlikeli bir faaliyettir, bu yüzden işi şansa bırakmamalısınız.
  • Gözlüklerinizi, eldivenlerinizi, önlüğünüzü ve yüz siperinizi takın.
  • Kaydırma çubuğunuzu ve işlem sırasında ihtiyaç duyacağınız diğer malzemeleri çıkarın.
  • Ailenizi veya oda arkadaşlarınızı ne yaptığınız hakkında bilgilendirin ve eritme atölyenizden köpekleri veya diğer evcil hayvanları uzaklaştırın.
  1. 2.Gümüş nesneli potayı fırınınızın üzerine veya içine yerleştirin. Yapmanız gereken ilk şey, gümüşünüzü potaya koymak ve fırınınızın üzerine veya içine koymaktır. Bu, sahip olduğunuz fırının türüne bağlı olarak değişecektir. Fırınınızı ısıtmak ve ardından potayı içine koymak istemezsiniz; çünkü bu, kendinize zarar vermenize sebep olacaktır.
  2. 3.Fırını gümüşün erime noktasını aşan bir sıcaklıkta ısıtın. Yapmanız gereken ilk şey, fırınınızı uygun sıcaklıkta ısıtmaktır. Ne tür bir fırına sahip olduğunuza bağlı olarak, bu az ya da çok zaman alabilir. 
  • Gümüşün erime noktası 1763 derece Fahrenheit veya 961,8 santigrat derecedir.
  • Fırınınızın içindeki sıcaklığı, ısınırken izleyin. Çoğu fırın, izlemenize yardımcı olacak bir sıcaklık göstergesi içermektedir. 
  • Gümüşü tamamen eriyene kadar çıkarmayın.
  • Fırını sadece dışarıda veya dökümhane işi için tasarlanmış çok iyi havalandırılan bir alanda kullanın.
                                 gümüş eritme  gümüş eritme

                                                           

4. Alev fenerini kullanmayı seçtiyseniz, fenerinizi gümüşe uygulayın. Küçük bir pota kullanıyorsanız ve daha küçük ölçekte eritiyorsanız, gümüşünüzü eritmek için bir fener kullanmayı seçmiş olabilirsiniz. Seçtiyseniz eğer, fenerinizi alın ve gümüşe uygulayın. Meşalenizi gümüşün üzerinde tutun bu gümüşü yavaşça ısıtacaktır.

  • Gümüşünüzü eritmeye başlamadan önce fenerinizi nasıl kullanacağınızı bildiğinizden emin olun.
  • Alevi doğrudan gümüş eşyaya yönlendirin.
  • Gümüşü eritmek için gereken süre, alaşım bileşiminin yanı sıra nesnenin boyutuna bağlı olarak değişecektir.
  • Büyük gümüş nesneleri daha küçük parçalara ayırın ve daha hızlı bir eritme süreciyle sonuçlanan ısının daha eşit bir şekilde dağılmasını sağlamak için bunları küçük gruplar halinde eritin.
gümüş kaplama.jpg (102 KB)

Bölüm 3: Gümüşünüzü Kaplama

  1. 1.Gümüş eridikten sonra potayı çıkarın. Gümüşünüz eridikten sonra, potanızı fırından çıkarmanız ve erimiş gümüşünüzü dökmeye hazır olmanız gerekecektir. Potansiyel olarak tehlikeli olduğu için bunu yaparken dikkatli olmalısınız. Aşağıdakileri yaptığınızdan emin olun:
  • Eldivenlerinizi giyin.
  • Isıya dayanıklı maşanızı alın ve potayı kavrayın.
  • Pota, alçı veya kalıbınızın yanına yerleştirin.
  • Ayakkabı ve diğer güvenlik ekipmanlarınızı giydiğinizden emin olun.
  • Bir fener kullanıyorsanız, maşanızı alın ve potayı kullanacağınız kalıbın yanına taşıyın. 
  1. 2.Şeridinizdeki cürufu sıyırın. Grafit karıştırma çubuğunuzu veya başka bir alet kullanarak, erimiş gümüşünüzün üstündeki cürufu sıyırın. Cüruf, eritme işlemi sırasında gümüşten ayrılan metaller ve diğer malzemelerdir. Cüruf, gümüş olmayan nesnelerin gümüşle eritilmesinin bir sonucu olabilir veya gümüşün içinde başka metallerin bulunmasının bir sonucu olabilir. Nedeni ne olursa olsun, gümüşünüzü dökmeden önce cürufunuzu daima sıyırın ve çıkarın.
  • Çubuğunuzu alın ve yavaşça onu erimiş gümüşün üzerine kaydırın.
  • Ardından çubuğunuzun düz tarafını cürufun altına kaydırın ve kaldırarak gümüşten çıkarın.
  • Fazla gümüşü çıkarmak için cürufunuzu tekrar eritmek isteyebileceğiniz için güvenli bir yere koyun.
  1. 3.Gümüşü hızla kalıba dökün. Potayı fırından çıkardıktan ve kalıbınızın yanına oturttuktan sonra, erimiş gümüşü hızla kalıba dökmelisiniz. Gümüş hala sıvı haldeyken bunu hızlı bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Gümüşü dökmemek ve kendinize zarar vermek için çok hızlı hareket etmemelisiniz. Gümüş sertleşmeye başlarsa, tekrar ısıtmak için fırına geri koymalısınız.
  • Erimiş gümüş, mücevherler, süs eşyaları, çatal bıçak takımları, sofra takımları ve kaplar dahil olmak üzere bir dizi eşya oluşturmak için eritilmiş gümüş doğrudan kalıplara dökülebilir.
  • Gümüşü çok dikkatli ve yavaş bir şekilde dökün, böylece tüm gümüşü kalıba alırsanız istediğiniz uygun şekil ve açıları elde edebilirsiniz.
  • Gümüş döküm işleminizin boyutuna bağlı olarak, gümüşün tüm döküm alanlarına ulaşmasını sağlamak için merkezkaç kuvveti kullanmanız gerekmektedir.
  • Son olarak gümüşünüzün soğumasını ve sertleşmesini beklemelisiniz.
  1. 4.Gümüşünü kalıptan çıkar. Gümüşünüzün soğuması için birkaç dakika beklemelisiniz. Bu, gümüşünüzün boyutuna ve derinliğine bağlı olarak 2 dakikadan 20 dakikaya kadar sürebilmektedir. Nihayetinde, gümüşünüzü ne zaman atacağınıza karar vermek bir sanattır ve kalıbın türü de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır. Süreci deneme yanılma yoluyla öğreneceksiniz; ancak şunları da göz önünde bulundurmalısınız:
  • Kalıbınıza bağlı olarak, gümüşü yeniden şekillendirmek yerine daha uzun süre beklemek ve kalıbınızı kırmak daha iyi olabilir.
  • Gümüş kuru göründüğünde, iç kısmın biraz daha soğuması için bir dakika daha vermelisiniz.
  • Gümüşünüzü atarken, el emniyet eldiveni, önlüğünüz ve hatta baş teçhizatı taktığınızdan emin olmalısınız. Bunların her biri kalıbı çok erken boşaltırsanız size geri sıçramasından koruyacaktır.
  • Kalıbınızı alın ve sert bir yüzeye vurun. Bu durumda hemen çıkacaktır.
  1. 5.Gümüşünü söndür. Gümüşünüzü kalıptan attıktan sonra gümüşünü söndürmeniz gerekecektir. Söndürme, gümüşün suya batırılarak soğutulup sertleştirilmesi işlemidir. Bu, gümüşü eritmenin son aşamasıdır.
  • Maşanızı alarak gümüş çubuğu veya eşyayı alın.
  • Gümüşü yavaşça temiz / damıtılmış suya daldırın.
  • Siz onu suya daldırırken, gümüşün etrafındaki su kaynayacak ve buhar üretecektir.
  • Kaynama ve buhar geçene kadar gümüşü birkaç dakika su altında bırakın.
  • Son olarak gümüşünüzü sudan çıkarın ve işlemi tamamlamanın keyfini çıkarın!

İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.