Kuyumculukta Vakumlu Döküm: Adım Adım Kılavuz

Kuyumculukta Vakumlu Döküm: Adım Adım Kılavuz


Mücevher dökümü, sıvı metal alaşımın bir kalıba dökülmesi ile yapılan bir mücevher yaratma yöntemidir. Bu blog yazımızda mücevherler için vakumlu döküm hakkında merak ettiklerinizi ve aradıklarınızı bulabilirsiniz. Adım adım kılavuz niteliğindeki yazımız ile vakumlu döküm ile ilgili detaylar hakkın da bilgi sahibi olabilir ve işlemlerinizde yöntemlerimizi kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Vakumlu Döküm Nedir?

Vakumlu döküm, herhangi bir sıvı malzemeyi kalıba çekmek için bir vakum kullanan elastomerler için bir döküm işlemidir. Vakum döküm, kalıpta hava sıkışması sorunu olduğunda kullanılan dökümdür. Bunun yanı sıra işlem, kalıp üzerinde karmaşık ayrıntılar ve alttan kesikler olduğunda kullanılmaktadır. Ayrıca kalıbın yapımında kullanılan malzeme elyaf veya takviyeli telse uygulanmaktadır. İşlem bazen termoform olarak adlandırılır; çünkü üretim işlemi, plastik levhaların önceden ısıtıldığı hızlı prototiplemeyi içermektedir. Malzemeler, yumuşak ve bükülebilir olana kadar otomatik bir vakumlu döküm makinesinde önceden ısıtılmaktadır.

AXDM-VDNX AXDM-VDOX.png (105 KB)

Vakumlu Döküm İçin Araç ve Gereçler

Vakumlu döküm için gerekli olan araç ve gereçleri aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz:

1.Balmumu modelleri ya da desenleri

2.Balmumu ladin

3.Şişeler ve ladin tabanları

4.Yatırım

5.Ölçek

6.Karıştırma ekipmanları

7.Kabarcık giderici

8.Pirometre ile donatılmış yanmalı fırın

9.Meşale

10.El koruması

11.Göz koruması

12.Pota

13.Karıştırma çubuğu

14.Beş galonluk bir kova

15.Yangın söndürücü

16.Döküm makinesi

Vakum Döküm Makinaları

Vakumlu döküm makinaları; kalıbı doldurmak için metalin ağırlığını ve merkezkaç kuvvetini (sadece görünen bir kuvvet olsa bile ) kullanmaktadır. Vakumlu döküm makinesierimiş metali kalıba emmek için bir vakum kullanır. Erimiş metalin yüzey gerilimini yenmek için bir kuvvete ihtiyaç vardır. Aksi takdirde, metal bir bloğa dönüşür. Modeliniz hassassa, erimiş metali kalıbın küçük bölgelerine itmek için daha fazla kuvvet gerekecektir. Çok az kuvvet ile kalıp düzgün dolmayacaktır. Çok fazla kuvvette ise kalıbı üfleme riskiyle karşı karşıya bırakmış olursunuz. Buradaki ana fikir, erimiş metali kalıba iten ya da çeken sabit bir basınca sahip olmaktır.

Vakum Döküm Makinası Çeşitleri

Alex Makina bünyesinde aradığını ve ihtiyacınız olan birçok makine ve malzemeyi bulabilir ve size özel fiyatlardan hemen satın alabilirsiniz. Son teknoloji ve kaliteli malzeme kullanılarak üretilmiş olan döküm makinası modellerini sayfamızda bulabilir ve hemen sipariş verebilirsiniz.

Satışını yapmış olduğumuz döküm makinası modelleri aşağıda olduğu gibidir:

  • Otomatik Vakum Döküm Makinası 
  • Casilla Döküm Makinası 
  • Mini Döküm Makinası
  • Vakum Döküm Kazanı 

Döküm makinası özelliklerini görmek ve hemen sipariş vermek için tıklayınız.

Vakum Döküm Prosedürleri

Bu bölümde vakum döküm prosedürlerini ele alacağız.

1.Bir mum kalıbı satın alın.

2.Modelde herhangi bir kusur olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse onarın.

3.Kauçuğun tabanlarını kontrol edin ve işaretleyin.

4.Ağaç mumunu ladin tabanına monte edin. Sprue mumu ve ladin tabanının birleştiği yerde mumu eritin. Bir alkol lambası ve tahta bir dübelin ucuna sıkışmış büyük bir dikiş iğnesi kullanabilirsiniz. İğneyi ısıtın ve mumu eritmek ve uygulamak için kullanın. 

5.Modelin üzerine, tercihen bitmiş parça üzerinde görünmeyecek bir noktaya küçük bir yolluk monte edin. Ayrıca sprue'nin modele bağlı olduğu yere bir balmumu filetosu koyun.

6.Sprued modeli ağaca sabitleyin. Modelin ladinini mümkün olduğunca kısa tutun. Sprued model “yapışkan mum” ile veya tekrar sıcak iğne kullanılarak yapıştırılabilir. Model ladin ve ağacın birleştiği yere bir balmumu filetosu koyun. Birden fazla modele budama yaparken, ağacın tepesinden başlayın ve tabana doğru çalışın. Modelleri birbirinden en az 1/8 uzak tutun. Modeller ve şişe duvarı arasındaki boşluğu kontrol edin.

döküm ağacı.jpg (65 KB)

7.Şişeyi ve tabanı birleştirin ve boşluklarınızı tekrar kontrol edin. Modeller şişe duvarından en az 3/8 uzakta olmalıdır. Modeli kapsayacak şekilde yatırım için en az 1/2 bırakın.

8.Şişeyi tabanından çıkarın ve tabanı tartın. Tabanının ağırlığını çıkardığınızda, modellerinizin ve yolluklarınızın ağırlığını elde edersiniz. Bu bölümde ne kadar metale ihtiyaç duyulacağını bulmak için biraz matematik yapmanız gerekebilir. 

9.Şişeyi ve tabanı tekrar bir araya getirin. İzinleri gözden geçirin.

10.Kauçuk karıştırma kabına su koyun. Ardından yatırımı ekleyin. Yatırımı gözleme hamuru kıvamına getirin. Topak olmadığından emin olun. Yatırımı kaseye koyar ve ardından suyu eklerseniz topaklar elde edebilirsiniz.

11.Karıştırma kabını titreşimli bir platform üzerine yerleştirin.

12.Bir şişeyi tamamen doldurmak için yeterli karışık tortunuz yoksa dökün ve biraz daha karıştırın.

13.Şişeyi titreşimli bir platform üzerinde yerleştirin veya şişeyi karıştırma kabı ile aynı şekilde vakumlayın. Şişeleri titreştirirken metal çubuk veya tornavida ile yanlara vurun. Bu, kabarcıkların gevşemesine yardımcı olacaktır.

14.Yatırımın kurulmasına izin verin. Yatırımda bir kimlik işareti çizin.

15.Döndürme hareketi ile lastik ladini çıkarın.

16.Şişeleri fırına koymadan önce, erimiş mumu fırının altından uzak tutmanın bir yolunu bulmalısınız. Bu koruma olmadan fırın uzun süre dayanmayacaktır. Balmumu buharlaşana kadar tutmak için içlerinde oluklar bulunan seramik karolar iş yarayacaktır.  Yatırdığınız şişeleri, mumun eridiği sıcaklığa ayarlanmış bir tost makinesi fırınına koyarak mumdan arındırabilirsiniz. Bunu sakın mutfak fırınınızda yapmayın! 

17.Vakumlu döküm yapıyorsanız, tüm kuru revetmanları şişelerin dışından ve dudaktan temizlemelisiniz. Daha sonra şişeleri soğuk bir fırına koyun; anca şişeler arasında biraz boşluk bıraktığınızdan emin olun.

18.Her şişe için ağırlıklı metal içeren kaplarınız olmalıdır. 

19.Tükenme döngüsünün sonunda fırını kapatın. Şişeleri kullanılan metalin erime noktasının 300 ila 400 derece altına soğumaya bırakın.

20.Potayı eritin ve ısıtın.

21.Sıcak muflayı, hizalamayı kontrol ederek vakum makinesine yerleştirin. Krozeyi şişe açıklığına kaydırın.

22.Metali eritin. Eriyikte topak olup olmadığını kontrol etmek için karıştırma çubuğunu kullanın. Herhangi bir yabancı maddeyi, potanın ağzından uzağa doğru kaydırın. Metali kaynatmayın. Eriyik kaynarsa, karışıma biraz akı koyun ve metal soğuyana kadar torçla geri çekin.

23.Metal eridiğinde, torcu çıkarın ve döküm kolunu yumuşak bir hareketle serbest bırakın. Makinenin dönmesini durdurun ve şişeyi makineden çıkarın. Sıcak matarayı, donuk bir kırmızı renge dönüşene kadar ateşe dayanıklı bir yüzey üzerine koyun. Sonra şişeyi su kovasında söndürün. Vakumlu döküm için, muflayı fırından çıkarın ve döküm tablasının üzerine düğmeyi yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Vakumu açın ve mufla ile döküm tablası arasında iyi bir sızdırmazlık olduğundan emin olun. 24.Maşaları kullanarak, şişeleri su kovasında söndürün ve ileri geri çalkalayın. 

25.Artık revetman ve siyah oksidasyonla kaplı güzel bir metal yığınınız var. Dökümleri bir diş fırçasıyla ovalayın ve mümkün olduğunca fazla revetmanı kaldırın.

26. Ağaçtan dökümleri ve ladinleri soyun. Ayrıca, model ladinlerini çıkarın. Sprue alanının temiz olduğundan emin olun. Sonrasında döküm bileşenleri ısıtılmalı ve sarılmalıdır. Son olarak parçalar lehimlenmeli, dosyalanmalı ve cilalanmalıdır.

27.Sonunda görev tamamlandı!
bitmiş ağaç

Döküm Metal Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Kalıbı doldurmak için gereken metal miktarı = (G x SG w x SG m ) + 15,55 gram.

  • W = Mum veya diğer modelleme maddesinin gram cinsinden ağırlığıdır.
  • SG w= Mum veya diğer modelleme malzemelerinin özel ağırlığını ifade eder.
  • SG m= Döküm işleminde kullanılan metalin özel ağırlığını temsil eder.

Vakum Dökümü Öğrenirken Önlem Alın

Sıcak yanan meşaleler, erimiş metal ve sıcak şişelerle işlem yapacaksınız. Bunlar atölyenizde herhangi bir malzemeye ciddi şekilde zarar verebilecek sıcaklıklar olacaktır. Kullanacağınız araç, gereç, malzeme ve prosedürler hakkında kendinizi eğitmek için zaman ayırmalı ve bilgi sahibi olmalısınız. Vakumlu dökümünüzü yapmak zor değildir; ancak, her yeni deneyimde olduğu gibi, bir öğrenme süresi vardır. Ekipmanınızın yerleşimini planlamalı ve prosedürlerden memnun olana kadar bir veya iki kez deneme yapmalısınız.  Döküm işlemini yaparken bir yangın söndürücüyü el altında bulundurmayı sakın unutmayın. İç mekanda çalışma yapıyorsanız, olağanüstü havalandırmaya sahip olmanız gerekmektedir. Yeterli havalandırma olmazsa meşale ve mum dumanları zehirli olduğu için sizi tehlikeye sokacaktır. Sağlığınızı ve başkalarının sağlığını göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir.

Değerli Taşları Seçmek

Nihai mücevher kaynağı ile değerli taş tutkunuzu geliştirebilirsiniz. İster bir değerli taş aşığı olun, ister profesyonel olarak taşlarla çalışın, Alex Makine satın alma kılavuzları taşlarla çalışma konusunda güven geliştirmenin temellerinden biridir. Blog yazılarımızın çoğunda safir, zümrüt ve inciler gibi çeşitli değerli taşlara özel satın alma bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz. Sizlerde internet sayfamızda yer alan blog yazılarımızda aradığınız ve merak ettiğiniz birçok şeyi bulabilirsiniz. İşlem süreçleri, dikkat edilmesi gereken unsurlar vb. pek çok şey Alex Makina da sizleri bekliyor.

İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.