Gümüş Çeşitleri Nelerdir | Gümüş Alaşım Sınıfları ve Kalite Markaları

Gümüş Çeşitleri Nelerdir
Gümüş, mücevherler ve çeşitli antikalar dahil olmak üzere çevremizdeki birçok eşyada kullanılsa da piyasada birçok farklı gümüş türü bulunmaktadır. Diğer gümüş alaşımları hakkında bilgi edinmek oldukça iyi bir fikirdir; çünkü bu durum mücevherlerin ve antikaların değerini ve cazibesini anlamanıza yardımcı olacaktır. Piyasada birçok gümüş türü bulunmaktadır. Müşterilerinizi gümüş kalitesi ve sektör alternatifleri hakkında bilgilendirmek için piyasadaki rekabetçi metalleri bilmeniz oldukça önemlidir. Gümüş denildiğinde, saf gümüş takılar satın aldığınızı düşünmemelisiniz. Bu blog yazımızda dünya çapında mücevher yapımında kullanılan farklı gümüş metallerinin tanımlarını ve karşılaştırmalarını bulabilirsiniz.

Gümüş Alaşımları

Takı yapımında kullanılan farklı gümüş alaşımları hakkında bilgi edinmeniz oldukça önemlidir. Örneğin; Argentium'u diğer gümüş sterlin alaşımlarından farklı kılan nedir? Tibet gümüşü nedir ve ne içerir? Gerçek bir uzman olmak için gümüş becerilerinizi geliştirmeniz gerekmektedir. İlk olarak, tüketicilerin mücevherlerde kullanılan gümüşün genellikle bir alaşım olduğunu ve bunun da periyodik tablodaki iki veya daha fazla elementin metal karışımı anlamına geldiğini anlamaları gerekmektedir. Gümüş bir elementtir. Diğer metalik elementler, aşağıda açıklanan çeşitli nedenlerden dolayı gümüş ile alaşımlıdır.

Kalite İşaretleri

Bitmiş birçok gümüş takının üzerinde kalite işareti yani damgası bulunmaktadır. Bu damga kaliteyi belirlemenin en hızlı yollarından biridir.  Piyasada sahte işaretleme vakaları da vardır ancak bunlar nadir olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu küçük kalite işaretleri sadece dikkatli bakıldığında ve büyüteç altında okunabilmektedir. Bununla birlikte, mücevherler veya bileşenlerin yalnızca bir yüzey alanı mevcut olduğunda damga taşımaları gerekmektedir. Bu nedenle, kaliteli alaşımlar olsalar bile, küçük bulgular ve bileşenler genellikle damgasızdır. Kalite damgası standartlarını aşağıdaki bölümlerde bulabilirsiniz.

Gümüş Çeşitleri

     

Gümüş Sınıfları

Gümüş sınıflarını bu yazımızda sizler için bir araya getirdik. Aşağıda maddeler halinde gümüş sınıflarını görebilir ve detaylarını inceleyebilirsiniz.

1.İnce.999 Gümüş

İnce gümüş, saf gümüş elementine en yakın metaldir. % 99.9 saflığı gösteren.999 ile işaretlenmiştir. Kalan% 0.1, önemsiz miktarda elementlerden oluşur. İnce gümüş, sterlin parlak cilasından daha camsı bir parlaklığa sahiptir. Daha gri ve biraz donuk görünmektedir. Bu gümüş türü oldukça yumuşaktır ve kolay bir şekilde çizilir, çukurlaşır ve şekil değiştirir. Bu nedenle takılarda daha az yaygındır.

Bununla birlikte, ince gümüşün bir çok faydası vardır. Bunlar; şekillendirmesi kolaydır, lehimsiz kaynaşır ve kararmaya karşı oldukça dayanıklıdır. İnce gümüş, çok yumuşak bir metal olduğu için daha sık çarpılan ve çizilen yüzükler veya bilezikler yerine küpeler ya da kolyeler için en idealdir. Gümüş kil ürünleri ince gümüşe indirgenmiş ve ABD pazarında saf gümüş takılara olan talebi artırmıştır. Hill Tribe gümüşü de genellikle .999'dur. Bu metal üzerindeki en yaygın kalite damgası .999 FS veya sadece .999'dur.

2.Som.925 Gümüş

Sterling, Amerika Birleşik Devletleri ve çoğu dünya pazarında mücevher kalite standardıdır. % 92,5 gümüş alaşımıdır. Kalan% 7,5, bazen nikel gibi diğer metaller olsa da genellikle bakırdır. Alaşımdaki diğer metaller sertliği artırarak malzemenin daha dayanıklı olmasını sağlar.  Alaşım ilaveleri ayrıca tüketiciler tarafından çok beğenilen renk ve parlaklığı yaratmaktadır. Som gümüş, en aşina olduğumuz gümüş rengi ve ABD kuyumcu mağazalarında en yaygın kullanılan gümüş türüdür.  Çok parlak bir görünüme sahiptir; ancak zamanla kararma olacaktır. Kolayca bulunabilen cilalama ürünleriyle kararmayı temizlemek oldukça kolaydır. Gerçek gümüş, ince gümüşten daha serttir; ancak diğer metallere kıyasla yumuşaktır.

İnce saf gümüş zincir ve ince metaller gerilim altında gerilebilir veya çekilebilir. Yapılan mücevherler bir yere çarptığı takdirde çizilebilir ya da çökebilir. Sterling defalarca lehimlenebilir, şekillendirilebilir ve tavlanabilir. En yaygın kalite damgaları .925 ve Stg'dir. Alex Makina da saf gümüş takı tedarikinde pazar liderlerinden biri olarak ilk sıralarda yer almaktadır.

Gümüş Çeşitleri Gümüş Çeşitleri Gümüş Çeşitleri

                                       

3.Argentium Gümüş ve Kararmaz Alaşımlar

Kararmayan alaşımlar piyasada oldukça yenidir. Argentium bir markadır; ancak piyasada benzer olanlar da mevcuttur. Bu alaşımlar minimum% 92,5 gümüştür; fakat bazıları gümüş içeriğinde biraz daha yüksek olacaktır. Kalan kısım bakır ve germanyum elementinin eklenmesinden oluşmaktadır. Germanyum, alaşımı daha sert ve kararmaya karşı dirençli hale getirir. Kararmayan alaşımlar, kimi koşullar altında ve uzun süreler sonra kararabilir; ancak, genellikle sterline göre daha az bakım gerektirirler.  Argentium, sterline göre önemli ölçüde daha pahalıdır ve piyasada daha az bulunmaktadır. Piyasada onu sterlinden ayırt etmek zordur; çünkü kalite damgası.925'tir.

4.Gümüş Madeni Para

Gümüş madeni para, bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri'nde daha yaygın bir alaşımdı. Şimdi oldukça nadir ve isim olarak oldukça kafa karışıklığına neden olmakta. Teknik olarak "gümüş madeni para" alaşımı .900 gümüş veya %90 gümüş ve %10 bakırdır.  "Gümüş bozuk para" adı, metal işçilerinin tarihsel olarak hurda metalden eşyalar imal etmelerinden gelmektedir. Bozuk para adının verildiği dönemde sikkeler bugün olduğundan daha değerli metallerden yapılmıştır.  Ülkemizdeki parasal sikkeler ve diğerler metallerin çoğu artık gümüş içermez ve bunun yerine daha ucuz, dayanıklı ana metallerden yapılmaktadır.  Bazı tahsil edilebilir madeni paralar veya madeni para yatırım araçları daha yüksek gümüş içeriğine sahiptir. Gümüş bozuk paralar kaliteli bir damgayla işaretlenirler ve genellikle orijinallik sertifikaları ile birlikte gelirler. Piyasada bulunan madeni para gümüş takılar .900 kalite damgası taşımaktadır ve bu parçaların çoğu antika olarak kabul edilmektedir.

Gümüş Madeni Para.jpg (75 KB)

5.Gümüş Dolgulu

Gümüş dolgulu, gümüş fiyatlarındaki son artış sırasında ortaya çıkmış olan yeni bir metaldir. Bu bir alaşım değildir; çünkü metal içeriği malzemenin tamamında aynı değildir.  Gümüş dolgulu, ısı ve basınç ile kaynaştırılmış ağırlıkça% 5 veya% 10 gümüştür. Bu metal oldukça yenidir, bu nedenle ABD'de standartlaştırılmamıştır. Gümüş dolgulu katmanlı bir metal olduğu için dökülmez.  Gümüş katman, gümüş plakadan çok daha kalındır; ancak bu yine de katı gümüş takı malzemeleri ve alaşımlarından çok daha düşük kaliteli bir üründür. Kararmaz ve sadece hassas ekipman ve özel eğitim ile lehimlenebilir. Günümüzde gümüş fiyatı geçmiş yüksek seviyelerden düştüğü için, metal piyasada daha az yaygındır. Şu anda gümüş dolgulu için yasal olarak onaylanmış bir kalite damgası standardı bulunmamaktadır; ancak bazıları yanıltıcı olabilecek .925 SF damgasını kullanmaktadır.

6.Gümüş Kaplama

Gümüş kaplama, yüzeye uygulanan son derece ince bir gümüş kaplama tabakasına sahip temel metal bir gümüş türüdür. Mücevher ince gümüş kaplama olarak tanımlansa bile, genel gümüş içeriği yüzde olarak küçük bir orandır. Gümüş kaplama takılar uygun fiyatlı takılardır. Kaplama kararabilir ve zaman içinde alta yer alan ana metal yıpranma sebebi ile açığa çıkar. Gümüş kaplama takıların kaliteli bir damgası bulunmamaktadır; ancak üreticinin logosunu veya damgasını taşımaktadır.

7.Nikel Gümüş

Nikel gümüş biraz yanıltıcıdır; çünkü "gümüş" metalin rengini yansıtır ama içeriği aynı değildir. Bu, esas olarak nikel ya da çinko ile bakırdan oluşan bir baz metal alaşımıdır. Bu tür gümüş, görünüşte sterline benzeyen, ancak yine de gerçek gümüş içermeyen ucuz bir ana metaldir. 

Nikel gümüş oldukça yumuşaktır ve uygulama için mükemmeldir. Nikel gümüş lehimlenebilir; ancak bazen belirgin olmayan lehim dikişleri yapmak zor olabilir.  Nikel gümüşü, piyasada Alpaka gümüşü veya Alman gümüşü gibi birçok başka isimde görebilirsiniz. Takı yapımında yoğun olarak kullanılır; ancak birçok kişinin nikele alerjisi olabileceği için takının nikel alaşımdan yapıldığı belirtilmelidir. Satışını yaptığınız nikel gümüşü "baz metal" olarak satmanızı tavsiye ederiz; çünkü "nikel gümüş" terimi tüketiciler için yanıltıcı olabilmektedir.

8.Tibet veya Kabile Gümüşü

Tibet gümüşü ve kabile gümüşü vb. olarak tanımlanan diğer birçok gümüş türü, görünüşte sadece gümüş olan baz metal alaşımlarıdır. Alaşımların içeriği büyük farklılıklar gösterir ve çoğu gümüş içermez. Egzotik topraklardan ithal edilen gümüşlerin bir kısmı kurşun gibi tehlikeli metaller içermektedir. Satın alırken dikkat edilmeli ve asla çocuklara verilmemelidir. Kabile gümüşleri oldukça güzel tasarımlara sahiptir. Bu nedenle metalin değeri yerine tasarımının güzelliği için satın alınmaktadır.

9.Bali, Tay veya Meksika Gümüşü

Bali, Tayland ve Meksika'dan çok sayıda kaliteli gümüş çıkmakta. Bunun yanı sıra bu gümüş bir kalite damgası veya kalite raporuyla etiketlenmeli ya da işaretlenmelidir. Ayrıca, bu ülkelerin sadece menşe ülkeyle tanımlanan çok daha düşük dereceli gümüş alaşımları da vardır. Kaynak ülkenin adı tek başına kaliteli ya da gümüş malzemenin garantisi değildir.

Gümüş Kalitesini Nasıl Test Edersiniz.jpg (51 KB)
Gümüş Kalitesini Nasıl Test Edersiniz?

Bir alaşımdaki gümüş içeriğini belirlemek için yaygın olarak kullanılan iki test vardır. X ışını testi tahribatsızdır; ancak özel ve pahalı ekipman gerektirir. Bu testte takıların, röntgen testi için bir laboratuvara gönderilmesi gerekir. Çoğu gümüş eşyada, bu test nispeten doğrudur. Bununla birlikte, katmanlı metaller ve bazı kaplama türleri tarafından test kimi zaman yanıltıcı olabilmektedir.

En iyi test yöntemi, ıslak kimyasalların mücevherden kalıcı olarak çıkarılması için az miktarda materyal ile ölçmektir. Güvenilir bir laboratuvarda yapılacak olan bu testeler son derece doğrudur. Bunu yanı sıra Alex Makina olarak saf gümüş takı malzemeleri için sıkı kalite kontrolleri hakkında birçok makalemize ulaşabilirsiniz. Gerçek gümüş ürünlere sahip olmak istiyorsanız sattıkları ürünleri ve içeriklerini dürüstçe ortaya koyan tedarikçilerden alışveriş yapmanızı ve damgalı ürünler satın almanızı öneririz.

İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.