Takıyı Kendiniz Nasıl Lazer Kesim Yaparak Üretebilirsiniz

Takı_Üretimi_Kendi_Başınıza_Nasıl_Yapılır_buyuk-yeni.jpg (194 KB)

Alex Makina olarak bu blog yazımızda sizlere lazer kesim işlemi ve kendin takı üret konusunda yardımcı olacağız. Takılarınızı kendiniz nasıl lazer kesim yaparak üretebileceğinizi detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Herkesin kendi mücevherlerini ve aksesuarlarını tasarlayıp üretebilmesini sağlamak amacıyla bu yazımız ile sizlere adım adım bir kılavuz hazırladık.

Lazer kesim işlemi ile üretilen takı modelleri, günümüzde giderek yaygınlaşan bir trend. Lazer kesim işlemi aşamalarını öğrendiğiniz takdir de kendi takınızı üretmeye başlamanın daha kolay bir hale geldiğini kısa sürede anlayacaksınız.  Lazer kesim işlemi ile kendi takınızı üretmenin avantajlarından biri de oldukça az maliyetli olmasıdır. Mağazalarda ve fuarlarda satışı yapılan her aksesuarın yüksek fiyatlardan alıcı bulduğunu hepimiz biliyoruz.

Firmalar daha fazla kar elde etmek amacı ile maliyeti en aza indirmeye çalışmakta ve onun içinde doğru strateji uygulamasını yapmak zorundadırlar. Bu nedenle en az maliyet oranı ile üretilmiş olan takıların satışından elde edilen karda ona göre yüksek olmaktadır. Alex Makina olarak insanların CNC makineleri, 3B yazıcılar ve lazer lesiciler gibi dijital prototipleme araçlarından en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmaya kararlıyız. Bu nedenle özel bir atölye çalışması yaptık ve bilgi birikimimizi sizler için burada paylaşıyoruz!

Lazer Kesim ile Kendin Takı Üret!

Bu bölümde sizlere lazer kesim işlemi ile kendin takı üret konusunda tüm detayları adım adım anlatacağız. Sizlerde bu adımları takip ederek kendi takınızı üretme konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Adım 1 Tasarım Aşaması.jpg (292 KB)
Adım 1: Tasarım Aşaması

Tasarım için iki farklı yol seçebilirsiniz:

  • Hazır Şablon Kullanımı:Kendin takı üret aşamalarında hazır şablon kullanımı ile dilediğiniz takı tasarımlarını dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.
  • Kendin Tasarla: Dilerseniz de kendin takı üret işlemlerinizde hayal gücünüz ile istediğiniz ve kimsede olmayan takılarınızı tasarlayabilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak seçmiş olduğunuz bir vektör grafik yazılımını kullanmanız ya da nasıl kullanacağınızı öğrenmeniz gerekmektedir.

Lazer kesim işlemlerinde kullanacağınız lazer kesim makineleri ile ne yapabileceğinizi bilmek oldukça önemlidir. Lazer kesim makineleri güçlü bir makinedir ve geniş bir malzeme listesi ile kapsamlı kesim işlemleri kolaylıkla yapabilmektedir. Herhangi bir şey üretmeden veya malzemeyi almadan önce, tam olarak ne üretmeyi planladığınızı, nasıl bir tasarım istediğinizi bilmek oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra yapacağınız tasarımın yüzük, kolye ya da bileklik olup olmadığını bilmekte önemli bir detaydır. Günümüzde internet sayesinde lazer kesim ile yapmak istediğiniz takı tasarımları hakkında detaylı bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Alternatiflere bakarak takı tasarımı ile ilgili neler yapabileceğiniz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.  Tasarımlarınızda geometrik desenler kullanmak istiyorsanız bunun için en iyi referans tabi ki doğadır. Doğayı izlediğiniz takdir de sizlere ve hayal gücünüze büyük etkisi olacaktır. Bu gibi fikir referanslarını topladıktan sonra, daha fazla olasılık ile göz alıcı çizimler yapabilirsiniz.   Üretmek istediğiniz takıların tam boyutunu bilmek oldukça önemlidir. Takıların boyutundan emin olmak için doğrudan vücudunuza koyarak deneme yapmak amacı ile prototip oluşturabilirsiniz.

Adım 2 Nasıl Çizim Yapılır-2.jpg (206 KB)
Adım 2: Nasıl Çizim Yapılır?

Temelde, Adobe Illustrator veya CorelDRAW gibi en yaygın kullanılanlardan daha kolay ve açık kaynaklı InkScape (talimatlarda Illustrator'ı kullanmamıza rağmen şiddetle tavsiye ettiğimiz) bir vektörel yazılımı kullanabiliriz. Ayrıca Sketchup, CAD veya Rhino gibi 3B yazılımları kullanabilir ve ardından çalışmanızı lazer kesici için SVG formatında dışa aktarabilirsiniz. 

Takı tasarımınızı kırılgan hale getirebileceği için ince çizgiler çizmekten kaçınmanızı öneririz. Örneğin MDF ahşabı kullanırken, her zaman kesme yolları arasında minimum 1 mm'lik parçalar yapmalısınız aksi takdirde kesinlikle kırılırlar.

Takılarınızı kazımayı seçerseniz, svg dosyanızda gravür yollarını kesimden ayırabileceğiniz başka bir katman oluşturmayı unutmamalısınız. Ve bazı lazer kesicilerde malzemeyi tutan ızgara arasında boşluklar olduğundan, kesmeden önce daima kazıma yapılmalıdır. Kullanacağınız lazer kesiciye bağlı olarak, dosyanızı belirli bir şekilde hazırlamanız gerekmektedir.

Dosyanızı şu şekilde hazırlamayı unutmayın:

- ENGRAVE veya CUT için farklı renkler kullanın.

- Sadece vuruş kullanın, dolgu kullanmayın.

- Boyutları milimetre (mm) olarak kullanın.

- Dosyayı kaydetmeden önce parça boyutunu iki kez kontrol edin.

- Dosyayı SVG formatında kaydedin, ancak önceden makine operatörüne danışmanız iyi olacaktır.

Adım 3: Gerekli Materyalleri Edinin

Tamam, şimdi ne yapacağımızı bildiğimize göre, gereken malzemeleri toplayabiliriz!

Kesilecek Malzeme: Öncelikli olarak kesilecek olan malzemeyi temin etmelisiniz. İhtiyacınız olan tüm malzemeleri internet üzerinden ya da malzeme satan mağazalardan ihtiyaç duyduğunuz tüm malzemeleri temin edebilirsiniz.

Gerekli Malzemeler: Lazer kesim ile yapacağınız takı tasarımlarında gerekli olan küpeler için kancalar, broş için iğneler, zincirler ve her türden ipleri temin etmelisiniz.

Kaplama İşlemi: Takı tasarımlarında yapılan kaplama işlemleri için astar, akrilik veya sprey boya, şeffaf vernik, ve zımpara kağıdına ihtiyacınız bulunmaktadır.

El Aletleri: Kendin takı üret aşamalarında elbette pense, fırçalar, maske, lastik eldiven, krep bandı ve kesici aletleri temin etmelisiniz.
kendin takı üret kendin takı üret kendin takı üret

                                         

Adım 4: Lazer Kesim Ve Ayarlar

Daha önce de belirttiğimiz gibi, lazer kesici, tıpkı bir CNC router veya bir kesim plotter (bilgisayar kontrollü bıçak) gibi güçlü bir makinedir. Her türlü malzemeyi iki boyutlu kesmek için bir lazer ışını kullanır. Lazer ışınının odaklandığı uç nozulu hareket ettiren iki motoru vardır. Bu sayede malzemeyi yakabilmektedir. Sonuç olarak yakarak malzeme kesimini kolaylıkla yapabilirsiniz.

İnce bir deri veya 6 mm'lik bir kontrplağı kesmek için yüzeyde çok farklı miktarda ısıya ihtiyacı vardır. Bu nedenle, her malzemenin belirli bir güç ve hız ayarları bulunmaktadır. Fotoğraf makinelerine çok benzediğini fark edersiniz. Hız ve f sayısı yani içinden geçen ışık miktarı arasında mükemmel bir dengeye ihtiyacınız vardır. Lazer durumunda, kesme noktasına kadar yumuşak veya sert kazıma yapabilirsiniz.
Kesim yapmadan ayar tablosunu kullanarak da test edebilirsiniz.

Adım 4 Lazer Kesim Ve Ayarlar.jpg (282 KB)

Unutmayın: test etme ve prototipleme sizin dostunuzdur! Bu oldukça çok yaygın ve projeye bağlı olarak çok kullanışlıdır.

Örneğin; farklı bir malzeme kesmek istiyorsanız, mantık aynıdır ancak bir plazma kesici, su jeti ya da özel lazer (genellikle çok güçlü) bulmanız gerekmektedir.


Lazer Kesim Nerede Yapılır?

Diyelim ki şehrinizde bir lazer kesim servisi bulma arayışınız var. Günümüzde bildiğiniz gibi ihtiyacınız olan bir şeye ulaşmak oldukça kolay. Bunun için yapmanız gereken tek şey Google Haritalar'da lazer kesim ile ilgili terimleri yazıp aramaya başlamak.

Adım 5: Son Aşama Bitirme

Tasarlamış olduğunuz takınızın lazer işlemi ile kesimini tamamladıktan sonra son aşama olarak boyama ya da vernikleme işlemine geçmelisiniz. Tercih ettiğiniz sonlandırmayı seçebilirsiniz. İsterseniz akrilik başta olmak üzere malzemeyi ham bırakabilir ya da dilediğiniz renge göre boyama yapabilirsiniz. 

Boyama yapmak istiyorsanız öncelikli olarak:Elinizde ki malzeme MDF ahşabı gibi bir malzeme ise bu ürünlerin özel bakıma ihtiyacı vardır. Kazıma durumunda krep bandı koymalı ve kesmeden önce ahşabınızı zımparalamalısınız. Tasarımınız da sadece kesim kullanıldıysa, malzemenizi lazerden sonra zımparalayabilirsiniz. Önce 220 gibi ince zımpara kağıdı kullanın, ardından 260'ın üzerinde ekstra ince bir zımpara kullanmalısınız. Ardından çok ince bir astar tabakası uygulamalısınız. Daha sonra ise kurumasını beklemeli ya da soğuk modda saç kurutma makinesi de kullanabilirsiniz. İşlem sırasında en az iki kat astar uygulamanızı öneririz. Yüzey düzgün yani pürüzsüz bir hal aldığında işleme son verebilirsiniz. 

Mücevherlerinizi açık renkle boyamak istiyorsanız astar kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde doğru rengi elde etmek için çok daha fazla sprey boyaya ihtiyacınız olacaktır. Bu noktada ekstra ince zımpara kağıdını tekrar kullanabilirsiniz. Sonrasında ise işlemi sprey boya ile tekrarlayabilirsiniz. Boyama yaparken takı parçanızı 30 cm uzaklıkta tutmayı ve daima hareket ettirmeyi unutmayın.  Eğer tasarımınızda çok sayıda delik varsa boyayı her yere ulaştırmak amacı için farklı açılardan püskürtmeyi unutmamalısınız. Takılarınız özellikle ahşaptan yapılmışsa parçaya zarar verebilecek olan etkenlerden ve cilt temasından korumak için sprey verniği kullanmanızı tavsiye ediyoruz.  Kullanmış olduğunuz vernik ve boyayı da ince katmanlar halinde kullanmanızı öneririz. Lazer kesim ile yapmış olduğunuz küpeler için son aşamasında halkalarınızı iki pense kullanarak açın ve parçanızı halka içine yerleştirin. Son olarak pense yardımıyla halkaları biraz bastırarak dikkatlice kapatın. Gördüğünüz gibi lazer kesim ile hayalinizde olan takı tasarımlarını kendiniz üretebilir ve keyifle kullanmaya başlayabilirsiniz.  Sizlerde gerekli aşamaları yerine getirerek göz kamaştıran ve dikkat çeken takıları tasarlayabilirsiniz.

 

İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.