Rhoudium Nedir | Rodyum Kaplama için 10 Harika İpucu


Rodyum_Kaplama_Rehberi

Alex Makina olarak uzun yıllardan beri siz değerli sektör mensuplarına özel, kuyum makine ve araç gereçlerini sunmaktayız. A’dan Z’ ye ihtiyaç duyduğunuz her türlü makina, ekipman ve sarf malzeme ihtiyaçlarınızı titizlik içinde uzman ekibimiz ile birlikte temin etmekteyiz. Bunun yanı sıra firma olarak sadece makina ve ekipman tedarik etmekle kalmayarak dünya çapında kuyum üretimindeki gelişmeleri, trendleri ve önemli olan bilgileri sizlerle anında paylaşmaktayız. Bu blog yazımızda da sizlere rodyum nedir, rodyum hakkında merak ettiklerinizi ve rodyum kaplama ipuçlarını anlatacağız. Gelin hep birlikte detayları inceleyelim.

Rodyum Nedir?

Öncelikle rodyum, altından 10 ila 25 kat daha pahalı olabilen nadir ve değerli bir elementtir. Rodyum, platin metal grubunun bir üyesidir ve gümüş rengindedir, oldukça yansıtıcıdır ve kararmaz ya da aşınmaz. Altından daha sert ve oldukça dayanıklıdır. Bununla birlikte, rodyum çok kırılgan bir metaldir ve kolayca şekillendirilmez. Sonuç olarak saf rodyum takıya dönüştürülemez. Tek başına cam gibi kolayca çatlayabilir ve kırılabilir; ancak diğer takıları kaplamak için kullanıldığında, rodyum metalin dayanıklılığını artırmaktadır.

Rodyum Kaplama Rehberi

Rodyum Kaplama Rehberi

Rodyum kaplamanızda mükemmel bir sonuç elde etmenin anahtarı, işleminizi basit tutmaktır; ancak işleme başlamadan önce, "altın" kuralı her zaman hatırlamalısınız: bu da kaplama yapacağınız alanın temiz olmasıdır.

Rodyum kaplama yaparken dikkat etmeniz gereken detayları aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz:

  1. 1.Parçayı parlak ve yüksek bir yüzey elde etmek için cilalayın.
  2. 2.Ultrasonik bir temizleyicide iyice temizleyin.
  3. 3.2 ya da 5 dakika temiz akan suda durulayın.
  4. 4.Buharlı temizleme yapın.
  5. 5.30-60 saniye aktivatörü oda sıcaklığında 0 volt ile kullanın.
  6. 6.Sonrasında tekrardan 2 ya da 5 dakika temiz akan suda tekrar durulayın.

-Şimdi rodyum kaplama işlemine geçmek için yapmanız gerekenlere bakalım:

  • 15-25 saniye rodyum plakayı, altın bir tele asılan parçaya bağlı negatif kurşun ile 2-4 volt kullanarak ve platin titanyum anoda pozitif olanı kullanarak 98 ° F'ye ısıtın.
  • Sonrasında 2veya 5 dakika temiz akan suda durulayın.
  • Son olarak buharla kurutun ve yumuşak bir bezle silin.

-Yeterince basit, değil mi? Peki ya planlandığı kadar sorunsuz gitmezse ve sonunda siyah kaplama, koyu lekeler veya donuk görünümlü bir yüzey elde ederseniz? İşte yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

  • Parçayı kaplama için, klipsinden asmak amacıyla altın bir kanca kullanın. Bakır, rodyumunuzu içereceği için asla rodyumda kullanmayın.
  • Kaplama banyonuzu kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutun.
  • Banyonuzdan buharlaşan suyu orijinal seviyesine kadar damıtılmış su ile değiştirin.
  • Siyah kaplama alıyorsanız, montajınızın temiz olup olmadığını kontrol edin. Bir elektro temizleyici veya aktivatör kullandığınızdan emin olun, voltajınızın çok yüksek olmadığını kontrol edin. Kirlenmiş olabileceğinden rodyum solüsyonunuzu değiştirin.
  • Koyu lekeler genellikle iyice temizlenmemiş parçalardan kaynaklanmaktadır. Hafif basınçla, parlatma tekerleği kullanarak bunları çıkarabilseniz de, önce parçaları temizlemek ve bunun yerine lekelerden kaçınmak en iyisi olacaktır.
  • Soğuk rodyum genellikle yüksek voltajın sonucudur.

Şimdi rodyum kaplamanızla mükemmel bir sonuç elde etme yolundasınız: ancak, hala sonuç alamıyorsanız, bizi arayabilir, e-posta gönderebilir veya bizimle canlı sohbet edebilirsiniz. Sizlere yardım etmek için buradayız.


Rodyum Kaplama Hakkında SSS

Rodyum kaplama takılarda yaygın olarak kullanılsa da pek çok kişi ne olduğunu bilmiyor. Gümüş ve beyaz altın gibi metallerin parlaklığını ve dayanıklılığını artırmak için rodyum kaplama kullanılır ve bu sayede takılara pürüzsüz, parlak bir görünüm kazandırılır. Elmasın parlaklığını gerçekten artırabildiğinden, elmas yüzükler için kullanıldığında özellikle çekicidir.

Bununla birlikte, rodyum kaplamayı seçmenin yıllar içinde devam eden yeniden kaplama işlemine harcanan zaman ve para gibi bazı dezavantajları bulunmaktadır. Rodyum kaplama işleminin uğraşmak istediğiniz bir şey olup olmadığından emin değil misiniz? O zaman sizler için satın almadan önce rodyum kaplama hakkında bilmeniz gereken 10 şeyi özetledik, incelemenizi öneririz.

Mücevherlerimi Neden Rodyum İle Kaplamalıyım?

Rodyum kaplama; bir mücevher parçasının dayanıklılığını, parlaklığını ve ışık yansımasını artırmak için kullanılmaktadır. Sert bir metal olduğu için rodyum kaplama yapılmış olan bir takı parçası çizilmeye karşı daha dayanıklı olacaktır. Rodyum kaplama genellikle beyaz altın, paladyum veya gümüş gibi gümüş renkli metallerde kullanılır. Çoğu rodyum kaplamanın kalınlığı 0,75 ila 1,0 mikron arasında değişmektedir.

Rodyum Kaplama Ne Kadar Kalın Olmalıdır?

Rodyum kaplama için ideal kalınlık 0,75 ila 1,0 mikrondur. Bu kulağa son derece ince gelse de, sert aşınmaya maruz kalan yüzükler ve diğer mücevherler için yeterince kalın kabul edilmektedir. Dış etkenlere karşı daha korunaklı küpeler ve kolye uçları gibi takılar veya sık takılmayan aksesuarlar için 0,10 ila 0,50 kalınlık kabul edilir. Rodyum kaplama çok kalınsa, rodyumun kırılganlığından dolayı çatlayabilir. Bununla birlikte, rodyum kaplamanın çok ince olması takıların renginin solmasına neden olabilir. Kuyumcular, takıları ideal kalınlıkta kapladıklarından emin olmalıdır.

Sarı Altın Bir Parçayı Rodyum Kaplayabilir Miyim?

Evet. Sarı altının rengini beyaza çevirmek için rodyum kaplama kullanılabilir; ancak, kaplama aşınmaya başladığında sarı rengin akmaya başlayacağını unutmamalısınız. Bu, rengi solmuş veya sarı renkli görünen bir mücevher parçasının ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Bunu önlemek için parçanın daha sık yeniden kaplanması gerekmektedir.

Rodyum Kaplama Takı Takmak Güvenli Midir?

Evet güvenlidir. Rodyum kaplama hipoalerjenik olduğundan, rodyum kaplama takılar taktığınızda cilt reaksiyonları yaşamazsınız. Bunun nedeni, rodyumun nikel gibi herhangi bir alerjen içermemesidir. Cilt reaksiyonlarına neden olan bir mücevher parçanız varsa, parçanın rodyum kaplanması bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Bununla birlikte, rodyumun kendisi herhangi bir kızarıklığa neden olmazken, beyaz altının alaşımlarında genellikle nikel içerdiğini unutmamalısınız. Rodyum kaplama aşındıkça, cildiniz mücevherin orijinal metaliyle temas ettiğinden nikel alerjisine maruz kalabilirsiniz.

Rodyum Kaplama İşlemi Nedir?

Rodyum, elektro kaplama işlemi kullanılarak kaplanmaktadır.  Bir mücevher parçasının kaplanması için önce tüm kirletici maddelerin giderilmesi ve iyice temizlenmesi gerekir; çünkü parça üzerinde herhangi bir kir varsa kaplama tutmayacaktır. Damıtılmış su, buharla temizleme ve elektro temizleme, ürünün rodyum çözeltisine batırılmadan önce temizlenmesinin bazı yollarıdır. Daha sonra rodyumu ana metale kaynaştırmak için pozitif bir elektrik yükü kullanılır. Kaplama işlemi yapılırken dikkatli olunmalıdır;  çünkü elektrik akımı çok yüksekse rodyum kaplama siyaha dönecektir. İşlemin tamamlanması yaklaşık bir buçuk saat sürmektedir.

Rodyum Kaplama Ne Kadar Sürer?

Birçok müşteri rodyum kaplamanın kalıcı olduğuna inanmaktadır. Mücevherde kullanılan diğer metaller gibi kalıcı olmasına rağmen, darbeye maruz kalındığında aşınma ve yıpranma eğilimindedir. Rodyum kaplama zamanla aşınır ve yeniden kaplanması gerekir. Tipik olarak, bir takının her 12 ila 18 ayda bir yeniden kaplanması gerekir; ancak bu, parçanın devam ettiği aşınma ve yıpranmanın yanı sıra kaplamanın kalınlığına ve ana metalin rengine bağlı olarak değişebilmektedir. Bazen kullanıcının vücut kimyası da kaplamanın ne kadar çabuk yıpranacağını etkileyebilecek bir faktördür. Ana metal sarımsı ise, rengin 12 ay dolmadan akma olasılığı oldukça yüksektir.

Rodyum Kaplama Değerli Taşları Etkiler Mi?

Bu değerli taşa bağlıdır. Peridot, inci, opal, topaz, turkuaz, mercan gibi bazı yumuşak değerli taşlar ya da yakut ve zümrütler işlem sırasında zarar görebilmektedir. Bu değerli taşlar ve diğerleri, elektro kaplama çözeltilerindeki sülfürik asitler, ısı ile baş edemezler ve yüzeyleri zarar görebilir. Elmaslar, safir ve yakut gibi sert değerli taşlar rodyum kaplamaya dayanacak kadar dayanıklıdır. Mücevher parçasını kaplarken çıkarılmaları gerekmez ve işlemden zarar görmezler.

Rodyum Kaplamanın Daha Uzun Ömürlü Olmasını Nasıl Sağlayabilirim?

Rodyum kaplama bir süre sonra aşınmaya mahkumdur; ancak mümkün olduğu kadar uzun süre dayanması için yapabileceğiniz bazı adımlar vardır.

  • Yüzüğünüzdeki rodyum kaplamayı ovalamaktan kaçının. Örneğin, ellerinizi sürekli yıkamak onu daha çabuk yıpratabilir.
  • Mücevherlerinizi sert kimyasallara maruz bırakmaktan kaçının. Kimyasallarla uğraşırken mücevherlerinizi daima çıkarın veya yüzüklerinizi korumak için lastik eldiven giyin.
  • Ağır klorlu havuzlarda yüzerken mücevherlerinizi çıkarın; çünkü klor kaplamaya zarar verebilir.
  • Parfümler ve kozmetikler de rodyum kaplamayı etkileyebilir. Bunlarla temastan kaçının ve temas etmesi halinde kalıntıları silin.
rodyum kaplama ipuçları      rodyum kaplama ipuçları
     

Rodyum Kaplamanın Maliyeti Nedir?

Rodyum çok nadir ve pahalı olduğu için kaplama biraz maliyetlidir. Fiyatlar rodyumun kalitesine, kuyumcunun becerilerine ve mücevherin boyutuna göre değişmektedir.

Pek çok insanın rodyum kaplamayla ilgili sorunu, zamanla önemli ölçüde artan sürekli bir maliyet olmasıdır. Bundan kaçınmak için, platin gibi kaplama gerektirmeyen, zaten parlak ve gümüş rengi sahip olan beyaz parlak metalleri seçebilirsiniz; ancak, seçtiğiniz metal ne olursa olsun her zaman bakım maliyetleri olduğunu unutmamalısınız.

Mücevherlerimin Rodyum Kaplama Olup Olmadığını Nasıl Anlarım
Mücevherlerimin Rodyum Kaplama Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Tüm beyaz altın yüzükler rodyum kaplamadır; çünkü bu, takının doğal rengi değildir. Yukarıda belirtiğimiz gibi beyaz altın orijinal haliyle sarımsıdır. Takılarınızı satın aldığınız kuyumcunun, mücevherlerinizin rodyum kaplamalı olup olmadığını açıklamasının yasal bir zorunluluk olduğunu da hatırlatmak isteriz.

İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.