Pırlanta Üretim Süreci | Pırlantalar Nasıl Üretilir Rehberi 2021

Pırlanta_Nasıl_üretilir_buyuk-yeni.jpg (56 KB)
Pırlanta üretim süreci hakkında merak ettiklerinizi sizler için hazırladığımız blog yazımızda bulabilir ve detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Göz kamaştıran tasarımların hazırlanarak vitrinlerdeki yerini daha sonra da parmaklarda yerini alması oldukça meşakkatli ve titizlik isteyen süreçler sonrasında gerçekleşmektedir. Gösterişli parçaların sergilendiği kuyumcu vitrinlerinin ötesinde dikkat çekici ve oldukça değerli olan pırlantanın üretim sürecinde neler olduğunu ve nasıl bir yol izlendiğini yazımızda detaylı olarak paylaşacağız. Kadınlar için anlamı bir hayli önemli olan ve erkekler tarafından özel günlerde sevdikleri kadınlar için hediye edebilecekleri en değerli hediyelerin başında tabi ki pırlantalar gelmektedir. Peki pırlanta üretim süreci nasıldır hiç merak etmediniz mi? Gelin hep beraber pırlanta üretim süreci aşamalarını inceleyelim:

Güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakarak nesiller boyu popülerliğini devam ettiren pırlanta; dünya üzerinde en değerli maden olan elmasın kesilerek parlatılması ile elde edilmektedir.  Kuyumcu atölyesinde üretimi yapılan pırlanta mücevherlerin detaylarını öğrenebilmek için sizleri sahne arkasına götüreceğiz. İlk olarak mükemmel pırlanta yüzüğü sıfırdan yaratmak çok fazla özveri, sabır ve tabi ki iyi bir işçilik gerektirmektedir. Tüketici için mücevher satın alma süreci değerli madeni seçmek, sonrasında bir taş seçmek ve son olarak tasarıma monte edilecek pırlantanın ayar türünü seçmesi ile son bulmaktadır. Tüketici için seçim burada sona ererken, kuyumcu için yeni başlamaktadır. Kuyumcu seçim sonrasında istenilen özelliklere göre siparişi oluşturmaya başlayacağı için üretim sürecine geçmektedir. Verilen sipariş pırlanta yüzük ise sektörde bu mücevherler iki yöntem ile yapılmaktadır. Bu yöntemlerden biri döküm diğeri ise el yapımıdır.

Sizlere blog yazımızda her iki üretim süreci hakkında tüm ayrıntıları paylaşıp aralarındaki farkları göstereceğiz. Haydi başlayalım…

alyans.jpg (50 KB)

Alyans Dökümü Nasıl Yapılır?

Döküm işlemi, kuyumcular tarafından yaygın olarak kullanılan bir işlemdir. Bu işlemde ilk olarak halka ayarının şekli ve tasarımına göre ayrıntılı bir kalıp yapılır. Aynı görünüme sahip olan halkalar üretmek için tekrarlanan dökümlerde aynı kalıp kullanabildiği için maliyet açısından döküm işlemi oldukça popülerdir. Döküm işleminde el yapımı yüzüklere kıyasla daha az metal israfı vardır. Bilgisayar destekli tasarım modelleri kullanılarak mevcut bir yüzük tasarımında kişiye özel olarak değişiklikler kolayca yapılabilmektedir. Tasarım aşamasında 3D CAD modelleri ve mumlar kullanıldığından, bazı kuyumcular nihai tasarımın fiziksel olarak nasıl göründüğünü görselleştirmek ve size sunmak için yardımcı olabilmektedir.

Gelin Şimdi Döküm Aşamalarını İnceleyelim:

1.Adım: Yüzüğün Balmumu Modelini Oluşturma

Tasarımın mum modeli, yetenekli bir zanaatkarın balmumundan bir tasarım yapmasıyla ya da bilgisayar destekli tasarım programları kullanılarak 3D baskı yoluyla oluşturulmaktadır.

2.Adım: Yüzük Dökümü İçin Kalıp Yapımı

Bal mumu modelini kullanarak, balmumu halkasını kaplamak için özel bir alçı dökülmektedir. Alçı sertleştiğinde, mumu buharlaştırmak için aşırı yüksek sıcaklıklarda pişirilir. Bu durumda kalıba bir boşluk izi bırakmaktadır.

3.Adım: Halkanın İstenen Metallere Dökümü

Sıcak erimiş metal sonrasında kalıba dökülür. Kalıba dökülen metal ham bir döküm üretmek için sertleşir. Bu aşama genellikle hava boşluklarını ve çukurlaşmayı ortadan kaldırmak amacıyla bir vakum odasında gerçekleştirilmektedir. Kalıp, aynı tasarımın birçok kez kopya halkasını oluşturmak için de kullanılabilmektedir.

4.Adım: Ham Döküm Parçalarının Parlatılması ve Bitirilmesi

Bu adımda ham döküm metal parçalar tek tek çıkartılır ve monte edilmeden önce bir dizi cilalama işleminden geçirilir.

5.Adım: Taşın Montajı

Pırlanta monte edilmeden önce kuyumcu tarafından boyutu üzerinde bir ölçüm yapılır ve tasarıma tam oturması için ayarlamalar yapılır.

6.Adım: İnce Parlatma İşlemi ve Rodyum Kaplama

Temiz bir yüzey elde etmek amacıyla birden fazla cilalama adımı gerçekleştirilmektedir. Eğer ayar için beyaz altın kullanılıyorsa bir kat rodyum vermek için tasarım bir elektro kaplama çözeltisine daldırılır.

El Yapımı Pırlanta Tasarım Üretim Süreci

El yapımı, soğuk haddelenmiş metal, platin veya altın parçalarının usta eller tarafından, özen ve emek ile olması gereken tasarıma uygun bir şekilde şekillendirildiği geleneksel bir mücevher oluşturma şeklidir. Bir dizi kesme, çekiçleme, tavlama ve cilalama adımlarından geçerek, göz kamaştıran mücevher parçası dikkatli bir şekilde hazırlanmaktadır. Tasarım yapılması aşamasında insan gücü kullanılması sebebi le el yapımı her tür tasarım daha değerli ve daha pahalı mücevherlerdir.  El yapımı pırlanta üretim süreci için, örneğin bir pırlanta yüzük oluşturmak için kullanılan genel süreci bu yazımızda detaylı olarak bulabilirsiniz. Metal türü, kullanılan taş, mücevherin nasıl monte edileceği, ayar tasarımı, kuyumcunun becerisi ve işçiliği gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak oluşturma süreci biraz değişiklik gösterebilmektedir.

el yapımı pırlanta.jpg (41 KB)

Gelin Şimdi El Yapımı Pırlanta Tasarımı Süreci Aşamalarını İnceleyelim:

1.Adım: Bant Oluşturmak

El yapımı tasarım aşamasında ilk olarak metal çubuk parçasından yani sarı ya da beyaz altından bir bant oluşturulur. Metal çubuğu tasarımı kullanacak olan kişinin parmak boyutuna göre dairesel bir şekle sokmak amacıyla bükme makinesi kullanılmaktadır.

2.Adım: Bandı Kapatmak

Bir sonraki adım, bandı lehimleyerek kapatmaktır. Tüm halkada tutarlılık sağlamak amacıyla lehimleme için metal çubukla aynı malzemeden yapılmış bir dolgu maddesi kullanılır. Bu lehimle, tam bir dairesel çubuk oluşturmak için çubuğun iki ucunun buluştuğu boşluğu doldurulur. Bunun yanı sıra yüksek sıcaklıklarda oksitlenmesini önlemek için çubuğa da flux pasta uygulanır.

Lehim işlemi bittikten sonra tasarım temizlenir. Daha sonra yüzük doğru ölçü için kontrol edilir ve gerekirse istenilen ölçüye ulaşmak için ayarlamalar yapılır. Bu aşamada alyans düzgün bir şekilde şekillendirilir ve parlatıldıktan sonra kullanıma hazır hale getirilir.

3.Adım: Halo Ayarının Kenarlarını Oluşturma

Ayar, tasarımının türüne bağlı olarak her tasarımda farklılık gösterebilmektedir. Özel halka tasarımı için, çubuğun arta kalan bir parçası bir yay haline getirilir ve bandın çevresi ile aynı hizada denk gelecek şekilde ayarlanır. Arkın uçları, bir mandrel üzerine çekiçle vurularak inceltilir. 

4.Adım: Mücevher Ayarının Yapılması

Arta kalan metal çubuğun bir parçası bir halka şeklinde yuvarlanır ve oval bir ayar zımbası içine yerleştirilir. Bir kez delindiğinde, metal, pırlantayı tutmak için kullanılacak konik bir şekle dönüştürülecektir. Sonrasında, bu altın kupa, tasarımın yani yüzüğün bir parçasını oluşturmak için bandın içine yerleştirilir. Kuyumcu testeresi, bantta bir kama oluşturmak için kullanılmaktadır.  Fincan daha sonrasında bantla hizalanır ve ikisi dolgu olarak küçük altın lekeleri kullanılarak birbirine lehimlenir. Lehimlemeden sonra, kalan pürüzlü kenarları gidermek için iç eğri düzleştirilmelidir.

5.Adım: Taşın Montajı

Mücevheri yerleştirmek için, halka önce termoset bir plastiğe yerleştirilir ve bir bilye kelepçesinde güvenli bir şekilde tutulur. Daha sonra taşı koymak için küçük bir oturma yeri oyulur. Sonrasında, özel bir alet kullanılarak pırlantayı yerinde tutmak için tırnaklar elmasın üzerine aşağı doğru bastırılır.

6.Adım: Taşı Parlatma

Termoplastik malzeme çıkarıldıktan sonra halka sıcak suya yerleştirilerek iyice yıkanır. Son aşama olarak rötuşlar yapmak ve yüzüğü güzel bir parlaklık vermek için cilalama yapılır. Beyaz altın yüzükler için göz alıcı bir metalik parlaklık vermek içinse rodyum kaplama da yapılabilmektedir. Görüldüğü üzere güzelliğinin yanı sıra pırlanta üretim süreci oldukça zahmetli ve dikkat isteyen bir süreçtir. Kaliteli ve dikkat çekici tasarımların hazırlanabilmesi ve vitrinlerdeki yerini alması için yukarıda anlatmış olduğumuz aşamaların takip edilmesi gerekmektedir. Sizlerde pırlanta üretim süreci ve daha fazlası için detaylı bilgileri Alex Makina 2021 rehberimizde bulabilir ve hemen inceleyebilirsiniz.

 

İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.