Mikron Ölçer Çalışma Prensibi Nedir?

mikron_ölçerler_buyuk.jpg (113 KB)

 

Alex Makina olarak siz değerli müşterilerimiz için uzun yıllardır hizmet vermekteyiz. Yerli ve yabancı birçok kuyum üreticisinin ihtiyacına uygun olarak hizmet sunan firmamız her geçen gün bünyesine yeni ve son teknoloji ile donatılmış makinaları katarak uzman kadrosu ile sizlere en iyi hizmeti sunmak için çalışmaya devam etmektedir. Firmamız dünyanın önde gelen markalarının Türkiye Distribütörü olma görevini uzun yıllardır başarı ile devam ettirmektedir. Piyasada bulunan muadilleri ile karşılaştırılmaları yapılan markaların ürünleri ileri teknoloji, verimli kullanım ve fiyat performans kriterlerimizi karşılamak koşuluyla firma çatımız altına alınmakta ve siz değerli müşterilerimize sunulmaktadır. Üreticilerimizin her birinin makina, ekipman ve sarf malzeme ihtiyaçlarını hızlı ve kısa bir süre içinde karşılamaktayız. Sektörün kalbinin attığı Çemberlitaş İVP de bulunan mağazalarımız ile siz değerli müşterilerimize hizmet vermeye devam etmekteyiz.

Ayrıca firmamız tüm bunların yanı sıra Avrupa Birliği Kalite Standartları altında pek çok cihazın üretimini yapmaktadır. Kendi ürettim tesislerimizde uzman ekibimiz ile titizlik ile üretilen her ürünümüz dünyanın farklı bölgelerinde bulunan kuyum üreticilerine hızlı bir şekilde ulaştırılmaktadır. Alex Makina internet sayfasından aradığınız mikron ölçer çeşitleri ve fiyatları sayfamızda sizleri bekliyor.  Mikron ölçer çeşitlerini size özel fiyatlardan hemen sipariş verebilirsiniz. Dilerseniz de firma iletişim numaralarımızdan bizleri arayarak müşteri temsilcilerimiz ile görüşme sağlayarak detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz. Bu blog yazımızda mikron ölçer çalışma prensibi hakkında merak ettiğiniz birçok şeye ulaşabilirsiniz. Gelin şimdi detayları hep birlikte inceleyelim:

 

Mikron Ölçer Çalışma Prensibi Nedir?

Mikrometreler, endüstriyel ortamlarda ve laboratuvarlarda hassas ölçümleri tanımlamak için en popüler araçlardan bazılarıdır. Profesyoneller, küçük artışlarla doğruluğu garanti etmeleri gerektiğinde bu araçları kullanırlar. Aslında, mikrometreler çok çeşitli tip ve boyutlarda mevcuttur. Bu da onları çeşitli uygulamalar ve ayarlar için ideal hale getirir. Manuel veya otomatik, dijital veya analog olabilirler ve emperyal birimleri veya metrik birimleri görüntüleyebilirler.

Bir mikrometrenin temel çalışma prensibi aşağıdaki gibidir:

  • Doğru yapılan bir vidanın eksenel hareket miktarı, dönme hareketi miktarı ile ölçülebilir. Bunun nedeni vida adımının sabit olmasıdır.
  • Dönme hareketi nedeniyle yapılan ölçüm, vidanın gerçek eksenel hareketinin bazı güçlendirilmiş şeklidir.

Ne İşe Yarar?

Mikron diğer adıyla mikrometre, çok küçük boyutlara sahip olan nesneleri ölçmek için kullanılan alete verilen isimdir. Pratik bir ölçüm desteği sunan mikrometreler oldukça hassas bir yapıya sahip olan aletlerdir. En küçük nesnelerde ölçüm yaparken mikrometre sayesinde doğru sonuçlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Nasıl Çalışır?

Mikrometre, mikro boyuttaki yani çok küçük boyuttaki cisimlerin uzunluğunu ölçmek için kullanılan alettir. Mikrometrelerin yapısı oldukça hassastır, çok küçük nesnelerin milimetrik ölçümünü yaparken kesin ve doğru sonuçlar vermesi açısından son derece kullanışlıdır. Genel olarak en yaygın mikrometre ölçüm aralıkları şu şekilde karşınıza çıkar; 0-25mm, 25-50mm, 50-75mm, 75-100mm. Bunun yanı sıra, 100-125mm, 125-150mm, 150-175mm, 175-200mm, 200-225mm, 225-250 mm, 250-275mm, 275-300mm aralığına sahip seçenekler de bulunmaktadır.

215-100.png (35 KB) 215-120.png (45 KB) 215-105.png (36 KB)

Nerelerde Kullanılır?

Mikrometreler; fabrikalarda, bileşenlerin doğru boyutta olduğundan ve birbirine düzgün şekilde oturduğundan emin olmak için genellikle işleme parçalarının ve iş parçalarının boyutunu ölçmek için kullanılırlar. Bu arada, üretimde, ürünlerin tutarlı bir şekilde doğru boyut ve toleransta yapıldığını doğrulamak için sıklıkla kullanılır.

Farklı Mikrometre Türleri

Mikrometrelerin, dijital mikrometreler ve mekanik mikrometrelerin yanı sıra kullanım alanlarına göre farklı türleri de bulunmaktadır. En yaygın üç kullanım, iç delik çaplarının, nesnelerin (miller ve delikler gibi) dış boyutlarının ölçülmesini ve dişliler ya da bilyalı rulmanlar gibi yuvarlanan yüzeylerde ortalama aşınmanın belirlenmesini içermektedir.

Çeşitli mikrometre türleri aşağıda olduğu gibidir:

  • Açısal Mikrometre

Açısal mikrometreler, iki düzlem arasındaki açıyı belirler.

  • Bıçak Mikrometresi

Bıçak mikrometresi, bir o-ringin dar oluğunu ölçer.

  • Top Mikrometre

Top mikrometreler, bir delik ile bir yüzeyin kenarı arasındaki mesafeyi ölçer; bir tüpteki duvar kalınlığı; ve bir örsün yuvarlak bir yüzeye yerleştirilmesi gereken herhangi bir örnek.

  • Bore Gage Mikrometresi

Bir Bore Gage mikrometresi, bir deliğin, silindirin veya benzer bir yüzeyin iç çapını ölçer.

  • Derinlik Mikrometresi

Derinlik mikrometresi, katı yüksekliği ölçer.

  • Dış Mikrometre

Dış mikrometreler dış çapı ölçer.

  • Hatve Çapı Mikrometresi (Diş Mikrometresi)

Bunlar vida dişlerinin hatve çapını ölçmek için kullanılır.

  • Tüp Mikrometre

Tüp mikrometreler, bir tüpün kalınlığını belirlemek için kullanılan başka bir tiptir.

Mikrometreler.jpg (122 KB)

Mikrometre Parçaları ve Kullanımları

Bir mikrometre tipik olarak sekiz parçadan oluşmaktadır. Bunlar;  çerçeve, örs, manşonlar (veya namlu), kilit somunu (veya yüksük kilidi), vida, mil, yüksük ve cırcır durdurucudur.

  • Çerçeve

Çerçeve, örs ve namluyu bir arada tutan C şeklindeki gövdedir. Bu çerçeve ağır ve kalındır, bu da mekanik ve termal stresler altında gerilmeyi zorlaştırır.

  • Örs

Örs, çerçevenin bir tarafında duran kısımdır. Mil, nesneyi tutmak ve ölçü almak için örse doğru hareket eder.

  • Kollu/Varil

Kovanlar veya namlu, çerçevenin örsün diğer tarafında tuttuğu sabit silindirik bileşendir.

  • Kilit Somunu/Yüksük Kilidi

Kilit somunu veya yüksük kilidi, ölçüm yaparken hareket etmemesi için milin hareketini sıkılaştırmak için kullanılan koldur.

  • Vida

Vida, bu ölçüm cihazlarının üzerinde çalıştığı ana bileşendir.

  • Mil

İş mili, yüksüğü döndürdüğünüzde hareket eden silindirik bileşendir. Bu, ölçülecek nesneye dokunur ve onu sıkıca tutar.

  • Yüksük

Yüksük, başparmakla döndürülen ve iş milinin hareketini sağlayan parçadır.

  • Cırcır Durdurma

Cırcır durdurma aletin sonundadır ve bir nesneye yalnızca izin verilen bir basıncın uygulanmasını sağlamaktan sorumludur.

 

Mikrometrenin Bakımı ve Doğru Kullanımı

Yüksüğü veya mandallı düğmeyi döndürmeden önce kilitleme kolunun kilidini açın. Ölçüm yapmaya başlamadan önce ölçüm yüzeylerini temiz bir bez yardımıyla temizlediğinizden emin olun. Ölçmeye başladığınızda, cırcır topuzunu (yüksüğü değil) döndürmeye başlayın. Mandallı düğme, yüksüğü aşırı sıkmamanızı sağlar; çünkü bu yalnızca hatalı bir okuma yapmakla kalmaz, aynı zamanda cihaza da zarar verebilir. Manşon üzerindeki yatay çizgi, mikrometre fonksiyonu minimum okumadayken sıfıra hizalanmalıdır. Bunun olmaması durumunda, cihaz kalibre edilmelidir. Kalibrasyon için her cihaz bir yarım ay ayar anahtarı ile birlikte gelir. Mikrometre hala nesneyi tutarken yüksük kilidini kullanmayı unutmayın. Bunu yapmazsanız, okuma alırken veya nesneyi mikrometreden alırken mil biraz hareket edebilir. Ayrıca aleti uzun süre güneşe maruz bırakmamanız tavsiye edilir.


İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.