Takı Lehimleme Nasıl Yapılır | Doğru Teknikleri Kullanma Rehberi 2021

Takı_Lehimleme_Nasıl_Yapılır__buyuk.jpg (88 KB)


Alex Makina olarak uzun yıllardan beri siz değerli sektör mensuplarına özel, kuyum makine ve araç gereçlerini sunmaktayız. A’dan Z’ ye ihtiyaç duyduğunuz her türlü makina, ekipman ve sarf malzeme ihtiyaçlarınızı titizlik içinde uzman ekibimiz ile birlikte temin etmekteyiz. Bunun yanı sıra firma olarak sadece makina ve ekipman tedarik etmekle kalmayarak dünya çapında kuyum üretimindeki gelişmeleri, trendleri ve önemli olan bilgileri sizlerle anında paylaşmaktayız. Bu blog yazımızda da takı lehimleme nasıl yapılır, doğru teknikler kullanarak verimli sonuç nasıl alınır konusunda sizlere bilgi vereceğiz. Yazımızda doğru lehimi seçmek için ipuçlarını bulabilir ve işlemlerinizde uygulayabilirsiniz.

Takı Lehimleme Nasıl Yapılır?

Lehimleme, lehim olarak adlandırılan bir metal alaşımın erime noktasına kadar ısıtıldığı bir işlemdir. Lehim daha sonra iki malzeme parçası arasında bir bağ oluşturmak için kullanılabilir.  Takı lehimleme, klipsler ve kelepçeler gibi kırık parçaların düzeltilmesi içinde kullanılmaktadır. Onarım yapmaya meraklıysanız, takı işlemlerinde lehim yapma tam size göre demektir. Takı lehimleme ile ilgili çeşitli yöntemleri blog yazımızda bulabilir ve detayları öğrenebilirsiniz. Gelin hep birlikte bu yöntemleri inceleyelim:

Standart Lehimleme

Standart lehimleme sık kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Bu yöntemde lehim çipi, teli veya levhayı eklemin üzerine yerleştirmeli ve üstten ya da alttan bir torç ile ısıtılmalıdır.

Lehimleri Seçin

Lehim, kalay ve kurşun maddelerinin karışımından oluşan iletken bir alaşımdır. Lehimleme, iki veya daha fazla metalin birleştirilmesi işlemidir. Bu işlemde iki veya daha fazla metal parçanın uçları, çok yüksek sıcaklıkta eritilmiş lehim ile birbirlerine tutturulur.

Zincir bağlantıları, desen teli ve ulaşılması zor alanlar gibi kırılgan işler yaparken bu yöntemi idealdir. İlk iş olarak lehim panonuza bir parça lehim koyun, bir top haline gelene kadar ısıtın ve ardından lehimleme çubuğunuzla alın. Isınızı lehim bilyesinin üzerinde tutarak, onu birleşme noktasına hareket ettirin ve ardından tam gitmeniz gereken yere akana kadar kazma ucunda orada tutun. Bu yöntem kuyum sektöründe kuyumcular takı işlemlerinde lehim işlemini yoğun olarak kullanmaktadır. Bu işlemi yaparken tabakaya biraz lehim konulur ve bekleme aşamasında sıcaklı bir top haline gelir.  Sıcaklık istenilen noktaya ulaştığında lehim işlemini kısa süreler içinde kolayca yapabilirsiniz.

Çubuk Lehimleme

Çubuk lehimler; en yüksek saflıkta en temiz metallerden vakumlu ortamda üretilmiş olan lehimlerdir. Özellikle dalgalı lehimleme uygulamaları için idealdirler. Bu lehimleme daha düşük viskozite akıcılığı arttırmaktadır. Çubuk lehimleme, lehimin ıslatma kabiliyetini arttırmakta ve curuf oluşumunda ki azlığıysa daha fazla lehimleme noktasına imkan sağlamaktadır.

Bu yöntemde tel lehiminizi kesmeden tutarak, telin ucunu ısıtın ve teli lehimlenmesi gereken alanlara doğru hareket ettirirken lehimin akmasına izin verin. Bu lehimleme tekniği hassas bir alev gerektirir. Aksi takdirde gerekenden çok daha fazla lehim kullanmak zorunda kalırsınız.

Gümüş Lehim Formları

Gümüş lehim formları aşağıda maddeler halinde olduğu gibidir:

  • Pallion Çipleri
  • Macun
  • Tel
  • Levha
  • Toz

Pallion çipleri: Pallion çipleri, bir lehim pimi ile kolayca hareket ettirilebilen küçük kırpılmış lehim alaşımı parçalarıdır. Tam boyutları değişir; ancak bunlar genellikle yalnızca 1x1 milimetre veya daha küçüktürler. 

Küçük boyuttaki çipler, ihtiyacınız olan lehim miktarını çok küçük artışlarla kolayca ölçeklendirebileceğiniz anlamına gelir. Küçük birleşimler üzerinde çalışırken, pallion çipleri oldukça uygundur.

Macun: Bu bir şırıngada gelir ve akıcı, bağlayıcı ve toz lehim karışımıdır. Macunun raf ömrü yaklaşık bir yıldır. Macunda, aktıktan sonra kabarma ve gözenekler meydana gelebilir. Raf ömrü kısadır. Temiz ve taşınabilir olması avantajları arasındadır. Halkaları ve bağlantılarını kapatmak için kullanırsanız üretim işini gerçekten hızlandırabilir. 
Takı Lehimleme

       

Tel: Gümüş lehim formaları arasında ilk sıralarda gelmekte ve yoğun olarak tercih edilmektedir. Lehim tel içinde kalabilir veya kesilip bir çekiçle dövülebilir. Diğer formlardan çok daha fazla kullanışlıdır. Kısa bir tel lehim parçası ile uzun işler yapabilirsiniz.  Gücü, yapmanız gereken işe bağlı olarak değişmektedir. Diğerlerinden daha fazla esnekliğe sahiptir. Yani bu form daha çok kuyumcular tarafından kullanılmaktadır.
Takı Lehimleme

      

Levha: Levha lehim, büyük ölçekli projeler için oldukça idealdir. Tel lehim gibi kullanışlı ve kullanımı kolaydır. Tıpkı tel lehim gibi çok yönlüdür ve özellikle iki düz parçayı birlikte terle lehimlerken kullanımı kolaydır.
Takı Lehimleme

     

Toz(Pudralı): Toz lehim, lehim tuğlalarının törpülenmesiyle üretilmektedir. Bu formu likit veya boraks ile kullanabilirsiniz. Aynı şekilde karmaşık lehimler için de oldukça kullanışlıdır.
Takı Lehimleme

      

Doğru Lehimi Seçmek İçin İpuçları

Doğru lehimi seçmek için yapmanız gereken iki seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlar:

  • Gümüş lehim sıcaklığı
  • Lehim formu: (pallion çipleri, macun, tel, levha ve toz)

1.Bir lehim seçmenin ilk adımı, hangi metallerin ekleneceğini seçmektir; çünkü kullanılan metal türü, kullanılan gümüş lehimin türünü önemli ölçüde etkileyecektir. Yumuşak lehimler genellikle bakır, kalay ve pirinçle kullanılır. Bu lehimler düşük bir erime noktasına sahiptir. Çünkü bunlar kalay ve kurşundan yapılmıştır.

  • Lehimdeki eklenen gümüş hacminin görünür bir şekilde kapatılmasına ihtiyaç duyduğunuzda kullanışlıdır. Bu nedenle, küçük gümüş hacimli yumuşak lehim yerine sert lehimi (% 75 saf gümüş) seçin. Bu, o katmandaki kararmayı düşürecektir.
  • Bir parçada çeşitli dikişleriniz olduğunda, önceki lehimlerin yeniden akmasını önlemek için bir sıvı ayarı veya lehimi bloke etmek için başka bir yol kullanın.
  • Yapmanız gereken temizleme adımları bulunmaktadır.; ancak ekstra zaman harcamak yerine dayanıklı bir dikiş ve daha az miktarda kararmayı tercih edebilirsiniz.
  • Daha ince ayarlı atlama halkaları, zincir bağlantıları veya küpe direkleri gibi küçük bulgular yaparken yumuşak lehim kullanın. . Bu boyuttaki nesneler üzerindeki dikişler neredeyse hiç fark edilmez ve bulguların kendileri çok fazla ısı almaz, bu nedenle mümkün olduğunca çabuk hareket edin.

2.İkinci olarak yapacağınız iş için doğru lehim tipini seçmektir. Küçük bir pallion çipi kullanabileceğiniz zaman, bir atlama döngüsü üzerinde uzun bir lehim teli parçası kullanmayın. Bu alanda eğer yeniyseniz çok fazla lehim kullanmak zorunda kalırsınız.

Pek çok kuyumcu lehim işlemlerini yapmak için ağırlıklı olarak tek bir forma bağlı olarak çalışmaktadır; ancak atölyenizde farklı formların bulunması size fayda sağlayacaktır.

Gümüş Lehim Sıcaklığı.jpg (55 KB)
Gümüş Lehim Sıcaklığı

Aşağıdaki grafikte erime ve akış noktalarını bulabilirsiniz. Kullandığınız lehimin birleştirdiğiniz malzemelerden daha düşük bir sıcaklıkta akış kullandığından emin olmalısınız.

Lehim tipi

Erime

Akış

Kolay

1145°

1205°

Yumuşak

1240°

1325°

Orta

1275°

1360°

Sert

1365°

1450°

 

Gümüş Lehim Erime Noktası

Yukarıdaki tabloda akış ve erime noktalarını görebilirsiniz. Her şeyden önce, sarf malzemeleriniz, kullandığınız lehimin her zaman lehimlediğiniz malzemelerden daha düşük bir sıcaklıkta akmasını sağlamalıdır. 999 ince gümüş için erime noktası 1761 derece F ve saf gümüş için 1640 derece F'dir. Lehimleme de, çok adımlı lehimlemenin karmaşıklığı nedeniyle birden fazla akış noktası bulunabilmektedir. Genellikle "sert lehimleme" veya "gümüş lehimleme" olarak adlandırılan gümüş lehimleme, 1145 ila 165045F (618 ila 899ºC) arasında değişen erime noktalarına sahip çubuklarla düşük sıcaklıkta lehimleme işlemidir. Bu, bakır alaşımlı sert lehim dolgu metallerinden oldukça düşüktür.

Alaşımlar, rekor erime noktası lehimleme için kullanılmaktadır.

  • 180 ve 190 ° C
  • 360 ve 370 ° F
  • 450 ve 460 K

İlgili Yazılar
Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Doğru Kolye boyu Nasıl Seçilir? | Kolye Uzunlukları Rehberi

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tel Çekme Makinesi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Mikron Ölçer Nedir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

Doğru Lazer Kesim Makine Seçimi Nasıl Olmalı? | 2023 Lazer Kaseim Makine Rehber

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

ISTANBUL JEWELRY SHOW DA ALEX MAKİNA  DA VAR!

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Elmas Aletleri Nelerdir? | Nasıl Çalışır?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru Lazer Kaynak Makine Seçimi Nasıl Olmalı?

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

Lazer Kaynak Makinesi Nedir | Nasıl Çalışır

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.