Sıralama seçin
Görünüm
Toplam 6 ürün görüntüleniyor.

Beyaz Alloy Çeşitleri ve Fiyatları

Geçmişten bugüne kuyumculuk endüstrisinde beyaz alloy için kullanılan ana metal nikeldir. Hem nispeten ucuz olması hem de doğru oranda kullanıldığında beklenen beyaz rengi elde etmenin kolay olması nedeniyle hala oldukça fazla rağbet görür. Yalnız nikelle üretilen beyaz alloy için birkaç farklı sorunsal da mevcuttur. Bunlardan biri, nikelin alerjik etkileri ve bir diğeri de işleme sürecinde gösterdiği performanstır. Yüksek ısı, soğutma, kaynak vb. işlemler sırasında renk değiştirme riski her zaman vardır ve takı üreticileri için renk beyaza doğru yaklaştıkça kusurları ortadan kaldırmak giderek zorlaşır. Bu makalemizde beyaz alloy türlerini ve içerdikleri madenleri incelerken kullanım alanları ve nasıl temin edilebileceklerini de detaylıca incelemeye çalışacağız.

Kuyumculukta Beyaz Alloy Çeşitleri

Kuyumculuk endüstrisinde estetik her şeydir. Üretilen hemen her ürünün yüksek maliyetli ürünler olması dolayısı ile kusursuz olması beklenir. Kullanılan ana madenler olan altın ve bakır gibi madenlerin metallere kattığı sarı rengi daha açık bir renge getirmek ve bunu yaparken kusurları ortadan kaldırmak için alaşımlar üzerine pek çok çalışma halen yapılmaktadır. Beyaz alloy ürünleri bazı küçük farklılıklar dışında aynı madenleri barındırır ve üretimi yapılacak ürünün kaç karat olduğuna göre sınıflandırılırlar.

10K Beyaz Alloy

Bugün endüstride kullanılan 10k beyaz alloy türlerinin büyük çoğunluğu, beyaz rengi sağlamak için gümüş ve çinko içerir. Bazı ürünlerin %5’e kadar paladyum içermesi de mümkündür. Elbette kullanılan madenler için sınırlama, maliyetlerle orantılı olacaktır. Alaşımın içerdiği yüksek gümüş oranı nedeniyle kararma direnci nispeten düşüktür. Ortamda gümüşün oksitlenmesine neden olacak dış etkenlerin varlığı nedeniyle zaman içerisinde kararma yaşanır. Bunu engellemek için radyum kaplama gibi çözümler uygulansa da bu tür uygulamalar geçici çözümlerdir.

14K Beyaz Alloy

Endüstri için üretilen 14k beyaz alloy türleri, içeriklerinde yüksek oranda paladyum barındıran alaşımlardır. Elde edilecek ürün için belirlenen beyaz renk gereksinimi yükseldikçe, tercih edilecek 14k beyaz alloy türü de değişiklik gösterir ve paladyum miktarı arttıkça alaşım maliyeti de artar. 14k beyaz alloy türü iki alt kategoriye ayrılır:

Düşük paladyum alaşımları:Diğer muadiline göre daha düşük (%10) paladyum içerirler ve genellikle gümüş, bakır ve çinko ile karıştırılırlar. Beyaz renk özelliği için destekleyici unsur gümüştür. Alaşımdaki altın miktarı artırılarak yeşil tonlar elde edilmesini sağladıklarından beyazlatma konusunda çok verimli değildir.

Yüksek paladyum alaşımları:En büyük avantajı renk olan yüksek paladyum alaşımları, içeriklerinde %10’un üzerinde paladyum barındırır ve paladyum miktarı artırıldıkça ürün rengi daha da beyazlaşır. Bu alaşımların en büyük dezavantajı, üretim sürecinde neden oldukları zorluklar ve maliyettir.

18K Beyaz Alloy

14K beyaz alloy gibi 18k beyaz alloy türleri de ağartıcı etki için paladyum kullanırlar ve yine benzer şekilde iki alt kategoriye ayrılırlar. Diğer 18 ayar alaşımlarla karşılaştırıldığında, 18 ayar beyaz alloy %10~%15 daha yoğundur. Paladyum içerikleri aynı olsa da 18 ayar alaşımlar farklı renk tonları sağlayabilir. İkincil elementlerin sürece etkileri gözle görülür değildir. Ayrıca daha beyaz bir renk, daha az paladyum oranı ve düşük erime sıcaklıkları sağlayabilecek şekilde üretilebilirler.

Kuyumculukta Alaşım Nedir?

Kuyumculuk endüstrisinde alaşımlar, değerli madenlerin dezavantajlı durumlarını ortadan kaldırmak için diğer madenlerden üretilen ve daha verimli, işlenebilir ve istenen özelliklere sahip ürünler elde edilmesini sağlayan ürünlerdir. Doğadan elde edildiğinde oldukça yumuşak ve işlenmesi zor olan altın ve gümüş gibi madenler, alaşımlar sayesinde işlenebilir ve verilen şekli uzun yıllar muhafaza edebilir hale getirilir.

Beyaz Alaşım Ne İşe Yarar?

Kuyumculuk ürünlerinin üretiminde kullanılan iki ana maden altın ve bakırdır. Bu iki maden kuyumculuk ürünlerinde kullanılan yegâne iki renkli madendir ve tüketiciler her zaman bu renklerde ürünler tercih etmezler. Bu nedenle, bu iki madenin rengini daha az sarı ve beyaza yakın bir tona getirirken, özelliklerini geliştirmek için kullanılabilecek şey beyaz alaşımdır. Beyaz alaşım, içerdiği paladyum, nikel ve gümüş gibi madenler sayesinde hem üretimde kullanılan ana madenin özelliklerini geliştirir hem de istenen beyaz rengin elde edilmesini sağlar.

Kimler Alloy Kullanabilir?

Tüm alloylar, günümüzün takı üretimi yapan işletmeleri tarafından yoğun şekilde kullanılır. Bununla birlikte takı üretim eğitimi veren ilgili eğitim kurumlarında da kullanılırlar.

Nerede Satılır?

Kuyumculuk endüstrisi büyüyen ve her geçen gün gelişen bir endüstridir. Endüstri gelişip büyüdükçe, endüstride faaliyet gösteren üreticiler için ürün tedarik zincirleri de genişlemekte ve çeşitlenmektedir. Her ülke kendi alaşım madenlerini üretme şansına sahip olmadığı için genellikle ithalat yolu ile üretimde kullanılan ürünleri tedarik eder. Ülkemizde de benzer bir durum söz konusudur. Kuyumculuk endüstrisine ürün tedarik eden firmalar bulunmakta ve bu firmalar ihtiyaca uygun alloy türlerini stoklarında barındırmaktadır.

Beyaz Alloy Fiyatları

Kısa bir araştırma yaptıysanız, beyaz alloy fiyatlarının her firma için farklı olduğunu gözlemlemiş olabilirsiniz. Bu durum fiyatlandırma üzerinde etkisi olan farklı nedenlerden kaynaklanır. Bu nedenlerin başlıcaları, döviz kurlarındaki değişimler, ürünün üretildiği ülke, ürünün kalitesi ve içerdiği metal türlerinin oranlarıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Neden beyaz alloy kullanılır?

Değerli takılar genellikle altın ve bakır alaşımlarından üretilse de daha beyaz renkli takılar da tüketici tarafından talep edilen ürünlerdir. Değerli ve beyaz renkli bir takı üretmek için altın ve bakır madenlerinin sahip olduğu sarı renk tonlarını beyaz tonlara yaklaştırmak için içeriğinde gümüş, paladyum ve nikel gibi madenler barındıran alaşımlar kullanılır.

  • Nikel ağırlıklı beyaz alloy neden tercih edilmez?

Alerjik reaksiyonlar insan sağlığı için oldukça tehlikeli olabilir. Bazen kaşıntı ve deri döküntüsü gibi basit etkilerle karşılaşılırken, uzuv kaybı gibi ciddi sorunlara da neden olabilir ve nikel madeni, insanların alerjik reaksiyon gösterebildiği bir maden türüdür. Bu bağlamda uzun yıllardır yapılan çalışmalar sonucunda nikel yerine paladyum ve gümüş gibi insan sağlığına zararlı olmayan madenler tercih edilmeye başlanmıştır.

Alex Makine olarak hem Türkiye hem de Avrupa pazarlarında faaliyet gösteren üreticiler için malzeme ve makine tedarik etmekteyiz. 25 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiğimiz faaliyetler ve edindiğimiz tecrübelerle, en iyi ürünü en uygun koşullarla üreticilerimizin hizmetine sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Envanterimizde bulunan beyaz alloy türlerini incelemek ve sipariş vermek için buraya tıklayabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.