Sıralama seçin
Görünüm
Toplam 3 ürün görüntüleniyor.

Kuyumcu Fanusu Modelleri Çeşitleri ve Fiyatları

İnsanlık demiri eritmeyi öğrendiği günden beri, eritilmiş metali çeşitli nesnelere oyduğu kalıplar içine dökerek çeşitli ürünler elde etmektedir. Kuyumculukta döküm teknikleri, üretim için kullanılan en eski yöntem olmakla birlikte bu alanda pek çok gelişme yaşanmıştır. Kuyumcu fanusu çeşitleri, döküm yöntemiyle takı ve aksesuar üretimi için kullanılan bir üründür ve en az kalıp kadar önemli bir malzemedir. Silindir şeklinde olan kuyumcu fanus çeşitlerinin alt ve üst yüzleri boş çevreleri delikli ya da düz duvarlı olabilmektedir.

Düz Fanuslar

Düz fanuslar, kuyumcu fanusu çeşitleri içerisinde santrifüj tekniği ile döküm yapılırken kullanılan ürünlerdir. Santrifüj hareketini gerçekleştiren makineye bağlandıklarında kolayca dağılmalarını engellemek adına fanus duvarları yeterli et kalınlığına ve bütünlüğü korumak için düz duvarlara sahiptir.

Düz fanus modellerimizi incelemek için buraya tıklayınız.

Flanşlı Delikli Fanuslar

Flanşlı fanuslar, üretilecek ürünün kalıbının yer aldığı alt tabanla daha kolay uyum sağlaması için gövde çevresinde bir flanş ile birlikte üretilir. Gövde dış çapından belirli oranda daha geniş olan bu ikincil dış halka, alt tabanın dış çapı ile uyumludur ve sıkıca geçecek şekilde hassas taşlanmıştır. Düz fanusların aksine flanşlı fanuslar vakum tekniği ile döküm yapılması için kullanılırlar.

Flanşlı fanus modellerimizi incelemek için buraya tıklayınız.

Delikli Fanuslar

Diğer türler gibi delikli fanuslar da paslanmaz çelikten üretilirler. Genel olarak flanşlı delikli fanuslara benzer kullanım şekillerine sahip olsalar da delikli fanusların çevresinde ilave bir flanş bulunmaz. Vakum tekniğine uygun olan bu fanus türü, ağaç şeklindeki balmumu kalıbın çevresini kapatarak tabana sıkıca geçirilir.

Delikli fanus modellerimizi incelemek için buraya tıklayınız.

Döküm Fanus Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Takı Üretimi

Takı üretiminde döküm tekniğinin binlerce yıllık bir geçmişi vardır. İnsanlık değerli metalleri ve bu metalleri eritmenin yollarını bulduğundan beri döküm yöntemini kullanarak çeşitli takılar üretmektedir. Kuyumcu fanusu, döküm tekniğinde kalıbın çevresinde bütünlüğü sağlayan, içerisine yerleştirilen kalıbın çeşitli yöntemlerle son şeklini alırken bozulmadan kalabilmelerini sağlayan genellikle korozyon ve yüksek ısıya dayanıklı malzemelerden üretilmiş silindirik bir yapıdır. Farklı döküm teknikleri için farklı modellere sahiplerdir ve bu alanda yenilikler her zaman sürmektedir.

Medikal

Ülkemizde eskisi kadar yaygın olmasa da altın dişler belirli coğrafyalarda, bazen sosyal statü bazen de estetik zevkler nedeniyle hala kullanılmaktadır. Fanuslar, takı üretiminde olduğu gibi balmumu ile üretilen kalıbın bitmiş ürüne dönüştürülmesi için gerçekleştirilen tüm süreçlerde kalıbın bütünlüğünü koruyucu rol üstlenir.

Eğitim

Ülkemizde çeşitli meslek liseleri ve meslek yüksekokullarında kuyumculuk ve döküm eğitimleri verilmektedir. Kuyumcu fanusları, geleceğin kuyum üreticilerini ve dökümcülerinin yetiştirilmesinde bir eğitim bileşeni olarak da kullanılmaktadır.

Ne İşe Yarar?

Kuyumcu fanusu ne işe yarar sorusuna cevap vermeden önce, genel olarak üretim sürecini anlamak önemlidir. Sürecin başında, taban olarak adlandırılan ve sürecin sonunda fanusla bir bütünlük oluşturan metal yapı üzerine üretilecek takılar bir ağacın dallarını andıracak şekilde kaynaştırılır. Daha sonra fanus ile kalıp arasındaki boşluklar muhallebi kıvamına getirilmiş özel bir alçı ile doldurulur. Kuyumcu fanusu, kalıp çevresini saran bu yapının ve içerisindeki kalıbın bir bütün halinde sabitlenmesini sağlayan metal bir çerçeve görevi görür. Sonrasında tercih edilen üretim yöntemi, fanus türünün tercihinde belirleyici rol oynar. Örneğin; santrifüj tekniği kullanılacaksa düz bir fanus, vakum tekniği kullanılacaksa delikli fanuslar tercih edilir.

Kimler Kullanabilir?

Kuyumcu fanusları, isminden de anlaşılacağı gibi çeşitli takıların döküm tekniği ile üretilmesinde kullanılan ekipmanlardır. Kuyum üretim endüstrisi farklı alt dallara ayrılmıştır. Kullanılan malzeme, üretim teknikleri, sahip olunan ekipman ve buna benzer faktörler, kuyumcu fanusunu kimler kullanabilir şeklinde bir sorunun birden çok cevabı olmasına neden olur. Bu bağlamda, kuyumcu fanusu kullanan üreticiler şu şekilde özetlenebilir;

  • Profesyonel takı döküm atölyeleri
  • Gümüş döküm atölyeleri
  • Kendi bünyesinde dökümhaneye sahip olan kuyumcular
  • Hobi sahipleri

Fanus Fiyatları

Kuyumcu fanusları farklı ebat, kalınlık ve özellikte üretilir. Farklı ihtiyaçlara cevap verecek şekilde uzun – kısa, dar – geniş, flanşlı – flanşsız, delikli – düz modellere sahiptirler. Belirleyici faktörlerin başında dökümü yapılacak takı türü, adedi ve kullanılan teknik gelir.

Kuyumcu fanusu üretimi yapan her firma gerek iç dinamikleri gerekse de kullanılan malzeme türü ve teknik özelliklere göre farklı fiyatlandırma yapabilir. Farklı fiyatlarla birbirinin aynısı gibi görünen ürünler arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız, ilgili ürünlerin teknik özelliklerini incelemek ya da üreticiden konu hakkında daha fazla bilgi talep etmek dahil çeşitli çözüm yollarına başvurabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Kuyumcu fanusunun sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Kuyumcu fanusu, üretimi yapılacak kalıbın ölçülerine uygun genişlikte olmalıdır. Fazla dar ya da fazla geniş bir kuyumcu fanusu üretimde israfa ve bazı durumlarda dökümün doğru şekilde gerçekleşmesine engel olabilir. Ayrıca termal şok ve darbelere karşı dayanıklılık da bir kuyumcu fanusunun sahip olması gereken özelliklerdendir. Bu hem güvenlik hem de maliyet açısından gereklidir. Düşük dirence sahip bir fanus, işlem sırasında uygulanan yüksek sıcaklıklara dayanamayarak çatlayabilir ve belirli bir noktada hem ekipmana hem de uygulamayı gerçekleştiren çalışanlara zarar verebilecek sonuçlar ortaya çıkmasına neden olabilir.

  • Uygulanacak tekniğe uygun kuyumcu fanusu nasıl seçilir?

Fanusların tasarımı döküm tekniğine uygun şekilde gerçekleştirilir. Örneğin fanusun ve içerisindeki kalıbın doldurulması için yüksek hızda döndürülmesini içeren santrifüj tekniği delikli bir fanusla gerçekleştirilemez. Maruz kaldığı merkezkaç kuvveti, kalıp bileşenlerinin çevreye savrulmasını engelleyecek şekilde düz bir fanus kullanılmalıdır.

Kuyumcu fanusu ihtiyaçlarınız için Alex Makina olarak farklı ürün çeşitlerine sahibiz. Makalemiz içerisinde de yer verdiğimiz bağlantıları kullanarak ihtiyaçlarınıza en uygun kuyumcu fanusunu inceleyebilir ve Alex Makina güvencesi ile satın alabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.